Što sve posjeduju bh. političari od imovine?

Od posljednje izjave o imovinskom stanju predsjedavajući i članovi Vijeća ministara BiH: Vjekoslav Bevanda, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Mirko Okolić su stekli nova imanja i vikendice u Donjoj Blatnici, Drvaru, na Palama i u Doboju, dok je Zlatko Lagumdžija prijavio “nepoznati suvlasnički dio” na obiteljskoj kući i zemljištu u Trebinju.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

U protekle dvije godine predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Nikola Špirić je stekao obiteljsko imanje i luksuzniji automobil, dok se iznos njegove ušteđevine povećao za oko 80.000 KM.

On je krajem siječnja, uoči imenovanja na funkciju ministra financija i trezora BiH, podnio pisanu izjavu o svom obrazovanju, političkoj i profesionalnoj karijeri te imovinskom stanju. Isto su učinili i ostali članovi novog saziva Vijeća ministara BiH.
Izjave 20 novoimenovanih državnih dužnosnika Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je objavio na svojoj stranici www.cin.ba.

Na ovom linku pogledajte imovinske kartice svih bh. političara

Na ovom linku pogledajte imovinske kartice zastupnika ŽZH

(imovinske kartice se odnose na početak mandata 2010.)


Špirić je u obrascu izjave napisao da posjeduje obiteljsko imanje na području Drvara. Kao i dvije godina ranije, naveo je da ima troipolsoban stan u Banjoj Luci i dvoipolsoban stan u Novom Sadu, dok su njegov sin i kćerka vlasnici dvoipolsobnih stanova u Beogradu, odnosno Beču. Za razliku od ranijih godina prijavio je i da svi stanovi imaju garažna mjesta. Također, Špirić više nije vlasnik Audia A6, nego – za klasu boljeg – Audia A8.

On je jedini dužnosnik novoimenovanog Vijeća ministara koji je objavio informacije o svojoj ušteđevini. Njegovi štedni ulozi su veći u odnosu na 2010. godinu, kada je prijavio 48.060 eura, 38.600 dolara i 85.000 KM. Sada Špirić navodi da posjeduje 80.626 eura, 78.240 dolara, 21.700 švicarskih franaka te 4.085 KM.
Kada su davali izjave o imovinskom stanju, većina državnih ministara i njihovih zamjenika bili su kandidati na nekim od prethodnih izbora.

Uspoređujući njihove ranije imovinske kartone sa ovogodišnjim, novinari CIN-a su utvrdili da su nove nekretnine prijavili i Vjekoslav Bevanda – predsjedavajući Vijeća ministara, Zlatko Lagumdžija – ministar vanjskih poslova, Sredoje Nović – ministar civilnih poslova, Mirko Okolić – zamjenik ministra obrane te Damir Hadžić – ministar komunikacija i prometa.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH navodi da je naslijedio vikendicu u Donjoj Blatnici, dok njegova supruga od ranije posjeduje stan u Splitu.
Lagumdžija je u izjavi o imovini naveo slične podatke kao i 2010. godine. Ponovio je da je suvlasnik tri stana, od čega su dva u Sarajevu a jedan u Dubrovniku, kao i da je vlasnik obiteljskog imanja.

Uz to je dodao da posjeduje njemu „nepoznati suvlasnički dio na obiteljskoj kući i zemljištu u Trebinju kao rezultat nasljeđivanja po majčinoj liniji“.
Prema zemljišnim dokumentima koje je CIN objavio u bazi podataka imovine političara na www.izaberi.ba, Lagumdžija je od 2001. godine jedan od suvlasnika parcela u Trebinju, ukupne površine 1.800 metara četvornih. Ove nekretnine nije naveo u imovinskom kartonu prije dvije godine.

Nović je prijavio da je 19. Siječnja ove godine kupio vikendicu u izgradnji na području općine Pale i da je u tijeku proces njene uknjižbe. Početkom 2007. godine je napisao da posjeduje automobil Golf 5, a sada navodi Audi A4.

Nović i u novoj izjavi navodi da je korisnik stana Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci od 99 četvornih metara, te da njegova supruga posjeduje stan u Beogradu od 40 četvornih metara i garažu u Banjoj Luci od 12 četvornih metara.
Okolić je u imovinskom kartonu pred Opće izbore 2010. naveo da ima stan, a u novom je prijavio i da je suvlasnik zemljišta u Doboju od 3.268 četvornih metara.
Hadžić je u odnosu na 2010. godinu kao novost u kartonu prijavio garažu.

Ostali ministri i zamjenici ministara nisu naveli nove nekretnine u svojim kartonima.
Državni funkcioneri su iznosili podatke o iznosu osobnih prihoda, kao i o nekretninama i automobilima, ali nisu navodili njihovu vrijednost. Većina nije podnosila izvješće ni o osobnoj ušteđevini, dionicama i kreditima, niti o nekretninama u vlasništvu supruga i djece. Naime, takve rubrike ne postoje u obrascima o imovinskom stanju kandidata za Vijeće ministara BiH, te kao takve i ne pružaju potpun uvid u njihovu imovinu.

Centar za istraživačko novinarstvo

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.