Usvojen proračun: Dug Županije Zapadnohercegovačke veći od 66 milijuna KM

Županija Zapadnohercegovačka u utorak je dobila proračun za 2015. godinu koji iznosi ukupno 75,988.682 konvertibilnih maraka.

Za proračun su glasala 22 od ukupno 24 zastupnika u Skupštini ŽZH. Prema riječima ministra financija u Vladi ŽZH Tonija Kraljevića, u ovogodišnjem proračunu je planirano i novo zaduženje od 6,000.000 konvertibilnih maraka.

Sredstva od spomenutog kredita namijenjena su izmirenju dijela dugovanja prema Poreznoj upravi Federacije BiH, odnosno Federalnom zavodu MIO za neuplaćene doprinose proračunskim korisnicima ove županije. Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana postignut je dogovor između predstavnika Vlade ŽZH i Federalnog zavoda MIO (nakon što je Federalno zavod MIO blokirao mogućnost pojedinačnih uplata doprinosa što je dugogodišnja praksa u ovoj županiji) da se krene s otplatom dugovanja za doprinose.

Budući da prema nekim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova ŽZH nisu izmirene obveze još iz 2001., 2002. godine, najprije će se uplatiti ta dugovanja, pa zatim i ostali zaostaci.

Na rashodovnoj strani ovogodišnjeg proračuna Županije Zapadnohercegovačke je i staro zaduženje u iznosu od 5,300.000 konvertibilnih maraka. Međutim, stvarni dug ove županije je znatno veći, odnosno prešao je enormnu brojku od 65 milijuna konvertibilnih maraka.

Novi ministar financija ŽZH Toni Kraljević jučer je nakon usvajanja proračuna za 2015. godinu prvi put otvoreno progovorio o financijskom stanju u kojem se ova županija nalazi, te o dugovanjima za koja će se u sljedećem razdoblju morati naći način da se vrate.

”U elaboratu po obvezama, imovini i potraživanjima Županije Zapadnohercegovačke rekapitulacija kratkoročnih i dugoročnih obveza iznosi 66,307.746 konvertibilnih maraka”, kazao je ministar financija Kraljević.

On nadalje navodi kako su u strukturi obveza najveće one za poreze i doprinose proračunskim korisnicima, zatim slijede obveze za kreditna zaduženja, obveze prema dobavljačima, obveze na plaće proračunskim korisnicima, te obveze prema fizičkim osobama.

(Večernji list)14 komentara

  • To je još uvijek manje od 76 milijuna, ili kako reče jedan adezeov pravnik, morao sam čitavu noć učiti da položim Rimsko pravo.

  • ako je sreće ta pomrli su ovi od 2001 godine tako da te obveze više nisu aktualne PRIJA SE UMRE NEGO DOČEKAŠ DA TI DRŽAVA PLATI OBVEZE PENZIJSKOG

  • hoće li drug multikulturalnog podzemlja sloba vojvoda tomić dočekati penziju vozikajući se po čaršiji i hapajući pitanje je od strateškog značaja za našu županiju.naime taj titov pionir i jerkin poslušnik koji je od jugoslavena postao hrvatom nas je zadužio toliko da će se generacije klanjati tom liku i djelu.

  • Sredstva od spomenutog kredita namijenjena su izmirenju dijela dugovanja prema Poreznoj upravi Federacije BiH, odnosno Federalnom zavodu MIO za neuplaćene doprinose proračunskim korisnicima ove županije.————————————znači unuci će vraćat didove i babine penzije i to nakon što umru ha ha nevjerovatno

  • Molio bi pametnjakovica COSICA da se oglasi posto je prije mjesec dana reka da nece se dizat kredit. Samo znate i digniti kredit za drugo niste sposobni bagro lopovska. Eto kakvi ste svi ministri u federalnoj vladi iz Hnz a,a iz nase zupanije nijedan. Lizite supak Covicu i dalje

  • Za proračun su glasala 22 od ukupno 24 zastupnika u Skupštini ŽZH. Prema riječima ministra financija u Vladi ŽZH Tonija Kraljevića,

    Ministre valjda bi trebao znati da u skupstini ima 23 zastupnika po ustavu i poslovniku skupstine, prisutni su bila 22 zastupnika a dvadeset je glasao za a dva protiv oni iz devedesetke

  • Da li su u Županijskom proračunu predviđena sredstva za osobe s posebnim potrebama i Dom “Marija Naša Nada” .Koliko znam , tamo trenutno usluge koristi preko 200 djece..Pa valjda treba pomoći toj djeci i njihovim obiteljima ,jer su ionako u teškom položaju..ili se i dalje poždere u restoranima dvostruko veći iznos od onoga koji bi zadovoljio nijhove potrebe..Jadna smo mi Županija do oga dok je god to tako.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.