Usvojen nacrt Zakona o pravima razvojačenih braniteljima

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na sjednici u četvrtak prihvatili su Nacrt zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Predlagač tog teksta je Klub zastupnika DF-GS, koji ga je u parlamentranu proceduru uputio po skraćenom postupku, ali kako za takvu proceduru nije bilo dovoljno ukupnih glasova na početku sjednice, zakon je proceduralno vraćen u redovni postupak, u formu nacrta.

Trenutno je u tijeku pauza, nakon koje će se zastupnici očitovati o dodatnim predloženim zaključcima povodom navedenog zakona. Tijekom dosadašnje rasprave, rekao je zastupnik SBB BiH Munib Jusufović,  nije nikoga primijetio da je protiv donošenja zakona o pravima razvojačenih branitelja.

To je ono što je dobro i upozorio bih da se ne zlouporabljuje braniteljska populacija, dodao je Jusufović.

Zastupnik HDZ-a BiH Mladen Bošković ukazao je da je Vlada FBiH rekla da je neprovodiv zakon koji su predložili zastupnici Kluba Demokratske fronte-Građanskog saveza.

Možda netko tvrdi drugačije. Mislim da branitelji trebaju dobiti svoja prava odnosno zakon koji mora biti ustavan i provodiv, rekao je Bošković.

Osvrčući se na činjenicu, koja se često spominjala tijekom rasprave, da je nemoguće uraditi kategorizaciju na braniteljsku i nebraniteljsku populaciju zastupnik DF-GS Hajrudin Žilić naglasio je da je to moguće na način da se uzmu u obzir braniteljske evidencije koje postoje.

Smatra da intencija svakog zakona treba biti da se riješe statusna pitanja na koja se zakon odnosi.

Uputili smo zakon po skraćenom postupku poštujući dignitet zastupnika koji su sjedili ovdje u prošlom sazivu. Ono što su uradile naše kolege u prošlom sazivu za nas je prihvatljivo i zato smo taj tekst zakona predložili po skraćenom postupku, dodao je Žilić.

Podsjećamo, povodom ovog Nacrta zakona, pred zgradom u kojoj je sjedište Parlamenta, od jutra su se okupili razvojačeni branitelji koji očekuju da zakon ispuni tri njihova i ranije isticana zahtjeva, odnosno da propiše redovni mjesečni novčani dodatak za ovu braniteljsku kategoriju, uspostavu jedinstvenog braniteljskog registra, kao i prestanak financiranja braniteljskih udruženja kojih u ovom trenutku ima u izuzetno velikom broju u Federaciji BiH.

Prije glasovanja zastupnika, za skupštinskom govornicom, obratili su se i predstavnici branitelja apelirajući da Federalni parlament donese zakon o pravima razvojačenih branitelja i članovima njihovih obitelji.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.