Ustavni sud RH odlučio: Referendum će se održati

Ustavni sud nakon dva dana završio je konzultacije te nedvosmisleno odlučio da ne postoji osnova za poništenje odluke Sabora o održavanju referenduma o braku, 1. prosinca ove godine.

Suci Ustavnog suda objavili su odluku, dodavši kako će uz priopćenje objaviti i sva pravna pojašnjenja i tumačenja pitanja koja se proteklih dana polemiziraju u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Ustavnom sudu proteklih su dana pristigla tri prijedloga građana kojima se traži ocjena ustavnosti saborske odluke o raspisivanju referenduma te ocjena ustavnosti sadržaja samog referendumskog pitanja.

Među ustavnim sucima ovih su se dana mogla čuti podijeljena mišljenja o tome treba li Ustavni sud uopće ocjenjivati ustavnost referenduma.

Dio ih je isticao da se Ustavni sud mora jasno očitovati o tome što bi ustavna definicija braka kao životne zajednice značila za položaj LGBT manjine u Hrvatskoj.

Drugi su pak tumačili da Ustavni sud nema potrebu reagirati na prijedlog građana, jer jedino Sabor ima pravo zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, što je odbio učiniti kod donošenja odluke o raspisivanju referenduma.

Podijeljena su mišljenja i oko toga može li brak uopće biti dio ustavne materije, budući da je već definiran zakonom.

Takve nedoumice o ‘hijerarhiji propisa’ jedan je ustavni sudac neslužbeno nazvao smiješnima, tumačeći da građani u Ustav mogu staviti što ih je volja. (Dnevnik.hr) 

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.