Ustavni sud BiH donio presudu u slučaju ubojstva Joze Leutara

Ustavni sud BiH u utorak je utvrdio kršenja Ustava ove zemlje i Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama u slučaju atentata na doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara te je naložio Tužiteljstvu BiH da rasvijetli to ubojstvo počinjeno prije 22 godine u središtu Sarajeva.

U odluci objavljenoj na mrežnim stranicama Ustavnoga suda BiH navodi se kako je utvrđena “povreda prava na život” i neučinkovitost vlasti da provedu istragu i pronađu počinitelje ubojstva doministra unutarnjih poslova Joze Leutara u proljeće 1999. godine.

Pritom je Ustavni sud naložio Tužiteljstvu BiH, koje je preuzelo istragu od županijskog, sarajevskog tužiteljstva, da poduzme “sve potrebne mjere” kako bi se otklonile povrede ustava BiH i Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama obitelji Leutar.

Prošle godine je preko ureda mostarske odvjetnice Nade Dalipagić priziv Ustavnome sudu BiH podnio Ivica Leutar, sin ubijenog doministra unutarnjih poslova Federacije BiH. U izjavi za medije on je izrazio očekivanje da će odluka Ustavnoga suda pomoći u pronalaženju ubojica i nalogodavaca ovoga zločina. Rekao je da je posve uvjeren da iza prikrivanja stoji obavještajni i državni vrh u Sarajevu.

Činjenica je da tadašnji, ali i sadašnji sami vrh sigurnosne službe, uz potporu vrha države, stoji iza svega te da i danas sve prikriva. To je polazišna i završna točka, rekao je Ivica Leutar.

Dodao je kako bi valjalo istražiti tko je uplatio novac zaštićenome svjedoku Merimu Galijatoviću kako bi lažno svjedočio u sudskome procesu protiv šestorice Hrvata koji je 2002. godine okončan oslobađajućom presudom pred Vrhovnim sudom Federacije BiH. Ivica Leutar navodi da su brojni tragovi uklonjeni, a istraga preusmjeravana kako se ne bi pronašle ubojice doministra Joze Leutara.

Leutarovo je ubojstvo poljuljalo i hrvatsko-bošnjačke odnose, a mediji su tada navodili kako je cilj Sarajevskog županijskog tužiteljstva i tajne službe za taj atentat bio optužiti tadašnji hrvatski politički vrh u BiH.

Odvjetnica Nada Dalipagić vjeruje da bi presuda Ustavnoga suda BiH mogla pomoći povratku povjerenja javnosti prema pravosuđu, a napose rasvjetljivanju ubojstva Joze Leutara.

Ja sam uvjerena da će ova odluka biti poticaj da se istraga nastavi i da se konačno utvrdi tko je uradio ovo kazneno djelo, rekla je odvjetnica.

Na doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara 16. ožujka 19991. godine izveden je atentat aktiviranjem naprave podmetnute pod njegov službeni automobil dok se vozio na posao u središtu Sarajeva. Preminuo je 12 dana kasnije u bolnici Koševo u Sarajevu, a sahranjen je u Mostaru, gdje mu danas živi obitelj.

(Hina)11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.