Usprkos rastu premije, tržište osiguranja u BiH generalno nerazvijeno

Tržište osiguranja Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko godina karakterizira porast broja društava za osiguranje, promjene u vlasničkoj strukturi, kao i akvizicije društava za osiguranje, istaknuto je tijekom SorS-a, najznačajnijeg skupa osiguravača i reosiguravača iz regije koji je održan ovaj tjedan u Sarajevu.

Podatke o stanju na tržištu osiguranja u BiH prezentirala je Emina Jahić iz Agencije za osiguranje u BiH. Ukupno ostvarena premija osiguranja u 2017. godini iznosila je 349,33 milijuna eura, od čega je 278,13 milijuna ostvareno po osnovu neživotnog osiguranja, a 71,2 milijuna eura po osnovu životnog osiguranja.

Ukupna premija osiguranja zabilježila je rast od 7,77 posto, u neživotnom osiguranju rast je 7,79 posto, a u životnom 7,72 posto. U Federaciji BiH je ostvareno 220,7 milijuna eura ili 67 posto ukupno ostvarene premije, a u RS 109,1 milijun eura ili 33 posto ukupno osvarene premije.

U strukturi premije osiguranja, (obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti) MTPL osiguranje sudjeluje sa 50 posto (što ukazuje na nezrelost tržišta), životna osiguranja 20,38 posto, auto kasko sa 8,85 posto, osiguranje nezgode sa sedam posto, zdravstveno osiguranje sa 1,44 posto, imovinska osiguranja 8,22 posto i ostale vrste osiguranja sa 3,98 posto.

Ukupno isplaćene štete u 2017. godini iznosile su 135,83 milijuna eura.

U strukturi isplaćenih šteta, štete po osnovu odgovornosti za motorna vozila sudjelovale su sa 42 posto. U razdoblju od 2013. do 2016. godine osnovana su četiri nova društva za osiguranje, a 2017. godinu karakteriziraju  promjene u vlasništvu društava za osiguranje.

Tako je u tijeku 2017. Grawe osiguranje preuzelo 95 posto udjela u VGT osiguranju Visoko, austrijska Vienna Insurance Group (VIG) dogovorila puno preuzimanje Merkur Osiguranja d.d., a Zovko osiguranje je kupljeno od Bosna-Sunce osiguranja, članice grupe Agram koje od početka ove godine posluju pod novim imenom Adriatic osiguranje.

Prošlu godinu je obilježilo i stupanje na snagu novog Zakona o osiguranju u Federaciji BiH, a u Republici Srpskoj je donesen novi Zakon o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju.

Od trenutnog broja društava za osiguranje, 12 je društava registriranih u Federaciji BiH, a 14 ih je registrirano u Republici Srpskoj.

Na tržištu je registirano jedno društvo za reosiguranje. Poslove neživotnog osiguranja obavlja 16 društava, a deset je kompozitnih društava.

Također, sedam podružnica društava sa sjedištem u RS posluje u Federaciji BiH, a 12 podružnica  društava sa sjedištem u FBiH posluje u RS-u.

Na tržištu je registrirano i 365 zastupnika u osiguranju i 166 brokera.

Dale, radi se o malom tržištu s velikim brojem učesnika, a na njemu je prisutna velika konkurencija.  Izazovi s kojima se BiH trenutno suočava i s kojima će se suočiti u narednom razdoblju, između ostalog, ogledaju se u usklađivanju zakona i drugih propisa u oba entiteta. Veliki izazov za BiH u narednom razdoblju bit će i reforma mirovinskog sustava te uloga sektora osiguranja u toj reformi.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.