Uspješno završena Ljetna škola engleskog jezika i biologije „Čvrsnica 2013.“

Mogu li djeca provesti 8 dana bez roditelja, tv-a i kompjutora? Uz sunce, dobru zabavu i druženje i to sve na engleskom? Mi smo dokazali da mogu i to ne samo preživjeti nego i uživati.

Ideja o ovakvom projektu nastala je iz potrebe za ljetnim poslom nas studenata, te iz želje da se djeci pokaže drukčiji oblik učenja i zabave, daleko od televizora, igraonica, te  i-padova i ostalih i-svaštara kojima su zatrpani.

U moje vrijeme (valjda nisam premlada da to kažem) djeca su se igrala na ulici, vozila bicikle, pravila logore, prpala u pržini, ako bi nekome slučajno ostala hrpica pržine od kakve nadogradnje „izakuće“. Ljetne dane smo provodili po dvorištima, ulicama, obližnjim šumarcima. Muka bi bila kad te se natjera u kuću na ručak ili ako te navečer prvog zovu kući, pa se pokunjeno gegaš dok mama prijeti s balkona.

Danas se sve okrenulo. Roditelji šetaju i voze bicikle, dok djeca povećavaju dioptriju buljeći u fejzbuk stranice ili kakvu ratnu igricu. Ne osuđujem, mi smo se isto igrali rata ali tr-ta oko kuće.

Sve ovo potaklo je nas par entuzijasta da pokrenemo našu ljetnu školu. Nismo se ničemu nadali, a dobili smo jako pozitivan odgovor roditelja, sretnu i zadovoljnu djecu, te dobar vjetar u leđa.

Škola se održala na Čvrsnici, u Badnjima. Hercegovina na najjače.
Osim predivne prirode, čistog zraka, najslađih šumskih jagodica i ostalog, prednost ove lokacije je bila i to što u blizini nema drugih turističkih objekata kao što su hoteli, disko klubovi, igraonice i slično.

Plan i program obuhvaćao je 22 školska sata engleskog jezika, 18 sati biologije, ekologije i snalaženja u prirodi, te dodatne tečajeve kao što su prva pomoć, čvorologija, tečaj animacije, a uz to i svakodnevne zabavne radionice i igraonice ( hercegovačka alka, potraga za blagom, glazbena radionica, likovna radionica… ). Tjelovježba i sportske aktivnosti također su bile dio svakodnevnice.

Uz standardni svakodnevni program učenje+zabava, imali smo i tri izleta: išli smo u obilazak stećaka i groba Dive Grabovčeve, na nedjeljnu misu i posjet planinarskom kampu, te na pecanje i roštilj na Blidinjskom jezeru.

Našu ekipu činila je šarolika skupina djece, uglavnom domaći iz Širokog Brijega ali i iz Splita i Zagreba. Raspon godina od  8 do 15, te mi koji smo na papiru nešto stariji ali u glavi još uvijek i zauvijek djeca.

IZJAVE VODITELJA

Prof. Vladimir Mikulić – Vava:
(profesor engleskog jezika, slikar, autor  nekoliko crtanih filmova)

Ove godine je bilo testiranje da vidimo može li se organizirati ljetna škola uz igru. Htjeli smo vidjeti kako će djeca reagirati. Sad znamo da je to odličan projekt i sljedeće godine opet krećemo.

Iva Mikulić:
(apsolventica biologije, učiteljica klavira, dugogodišnja članica izviđača)

Vratila sam se prepuna dojmova i sretna što je naš pilot projekt uspio. Bilo je divno gledati kako se djeca mijenjaju tijekom tih tjedan dana, kako se otvaraju i povezuju, funkcioniraju kao grupa, te znati kako smo mi tome doprinijeli. Ponosna sam na njih sve i nadam se da će se naša škola održati, te da ćemo iduće godine imati još više polaznika.

Kristijan Kraljević:
(diplomirani psiholog, dugogodišnji voditelj izvidjača, član interventnog tima u Širokom Brijegu)

U zamisli da tjedan dana čovjek sam sa deset djece provede, čovjek se prepadne i posumnja u sebe. Ali već prvi trenutak toga putovanja čovjek skloni svoje strahove, sjeti se da je zajedno sa odvažnim i odgovornim ljudima i svi strahovi nestanu i putovanje počne. Tako je naše malo, ali na svojstven način veliko putovanje počelo i tim slijedom je proteklo.
Tih tjedan dana mnogo sam o sebi naučio, ali i o djeci. Ljepoti življenja s toliko djece, ali težini i odgovornosti. Ponajviše me oduševilo i razveselilo iskustvo kad bih u njihovim očima vidio onaj predivni sjaj sreće i zadovoljstva, ali i kad bi nakon dužeg prkošenja prihvatili Ivinu ili moju odluku oko reda i discipline u kući ili oko hrane. Tako za sve mogu reći tjedan dana moga života koji će vječno biti utkani u moje misli kao tjedan dana dječjeg veselja i smijeha.

blidinje-skola2 blidinje1

(www.jabuka.tv)


12 komentara

  • kratko: svaka čast..treba ulagati u djecu a ne samo ih zatvoriti u kuću te slati na klavir, ples, košarku, karate i sl gluposti i onda odraste a da nije osjetio šta znači biti djete, mladi čovjek …eh moji prepametni roditelji djecu treba odgajati kako najbolje znate ali isto tako ih treba pustiti da budu djeca jer jedino smilsa ima da iz svakog životnog razdoblja izvučemo maximum …jer sve kako je došlo tako i prođe…a trka za parama uspjehom itd itd nema smisla i svima bih uistinu poželi da osjetite kako je biti dr.mr.sc.prof.nečega imati slavu novac žene/muškarce jer jedino tako bi uvidjeli bezvrijednost svega toga

  • Svaka čast na ideji i mjestu održavanja. Sve mi štima , samo mi nešto puno izviđača, ali dobro je, danas se gotovo sve može naći na internetu i ako se ima volje može se naučiti i prenijeti drugima

  • Svka čast. Čestitam na ideji i izboru mjesta,samo mi nešto puno izviđača koji odavno nema ili ima nešto koji se ne bave baš izvičkom nego nekim sličnim poslovima, Ali dobro je, danas se sve može naći na internetu, naučiti i prenijeti drugima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.