Uskrsna jaja ove godine ukrasite na prirodan način

Ove godine pretvorite uskrsno bojenje pisanica u pravi obiteljski događaj koristeći prirodne boje. Osim što je zabavno i kreativno, ekološki je prihvatljivo, a budući da su boje prirodne – pisanice se mogu i pojesti.

Jestive umjetne boje mogu sadržavati naftne derivate, pa čak i katran. Iako neke sadrže i prirodne sastojke, bolje razmislite dvaput. Crveno bojilo životinjskog podrijetla koje se uoči Uskrsa koristi za bojanje uskršnjih jaja, iako se smatra bezopasnom, može izazvati alergije.

Korištenjem boja na bazi biljaka možete biti 100% sigurni u njihove prirodne i bezopasne sastojke, piše Naturala.hr. Osim toga, izbjeći ćete intenzivne i neprirodne nijanse, a možete se i poigrati različitim kombinacijama biljaka i omjerima, te će vaše pisanice odisati tradicionalnom ljupkošću.

Svi prirodni materijali moraju se kuhati zajedno s jajima. Nakon što se jaja skuhaju, ostave se u toj tekućini preko noći (zajedno s biljnim materijalom). Nakon 24 sata jaja se izvade, osuše i premažu nerafiniranim suncokretovim uljem.

Budući da prirodne boje za pisanice nisu toliko intenzivne, koristite dosta biljnog materijala koji ih daje – npr. za šest jaja bit će vam potrebne dvije-tri cikle, pola kilograma špinata, četiri-pet žlica kurkume, 200 g odmrznutih kupina.

U svakom slučaju, pustite mašti na volju i slobodno kombinirajte ove prirodne nijanse s ukrasnim vrpcama, naljepnicama, gravurama i uživajte u ukrašavanju.   (Magazin.hr)

Prirodne boje za uskrsna jaja:

Crvena: ljuska crvenog luka, sok nara, cikla, cvijet hibiskusa
Narančasta: ljuska žutog luka
Žuta: kurkuma u prahu, kora naranče ili limuna, mrkva (sjemenke celera, kumina i kopra također mogu dati zanimljivu žutu boju)
Smeđa: turska kava, ljuska ili list oraha
Zelena: listovi špinata, blitve, raštike
Plava: borovnice i njihov sok, listovi crvenog kupusa, cvijet crnog sljeza
Ljubičasta: sok ili sirup kupine, sok crnog grožđa
Ružičasta: sok brusnice ili maline

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.