Obilježava se Veliki petak, dan Kristove smrti na križu

Kršćani danas obilježavaju Veliki petak, dan Kristove smrti na križu. Taj dan za njih sažima smisao patnje, trpljenja i smrti, nade da smrt nije kraj te da je spasenje svakog čovjeka moguće.

Veliki petak jedini je dan u godini u kojem nema euharistijskoga slavlja. Ne zvone crkvena zvona, oltar je bez križa, oltarnika, svijeća ili cvijeća kako bi se što bolje istaknula Isusova muka i smrt. Vjernici dolaze u crkvu kako bi razmišljali o Isusovoj žrtvi, a preko obreda doživjet će liturgiju riječi, klanjanje križu i pričest. Veliki petak dan je u kojem Katolička crkva od vjernika traži post i nemrs.

Uz Veliki petak razvijeni su mnogi pučki običaji kao što je Križ puta od Uzarića do Širokog Brijega te Križni put na brdu Hum u Mostaru, a u mnogim se krajevima, u različitim prepjevima, pjeva poznati Gospin plač, koji je nastao u 17. stoljeću.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Nice themes, but I have some prleobm :1. After post title, I can’t see my post2. On Petak Sawah option, I try to change ads with my ads URL and make it prleobm, all of text became a link like my ads URL.Please help me

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.