Uskoro zakon o zabrani pušenja u FBiH

Cigarete pepeljara

Federalno ministarstvo zdravstva u suradnji sa Svjetskom bankom krenulo je s izradom zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih prerađevina, potvrđeno je za Faktor.ba iz ovog Ministarstva.

FBiH donijela je 1998. godine Zakon o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih prerađevina, kojim je jasno precizirao na kojim mjestima se ne mogu konzumirati cigarete, ali godinama se zakon ne primjenjuje.

Vodeća ovisnost

Glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić rekao je za Faktor.ba da bi novi zakon trebao biti usklađen sa svim međunarodnim dokumentima, uključujući i Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije.

Prije tri godine u FBiH urađena je studija o stanju zdravlja odraslog stanovništva, u kojoj se navodi da je pušenje vodeća bolest ovisnosti, te da su čak 44,1 posto odraslih stalni pušači.

Pasivnom pušenju izloženo je čak 54,1 posto stanovništva naše zemlje.

Djeca i mladi

Zavod za javno zdravstvo FBiH 2013. je zabilježio smanjenje potrošnje duhanskih proizvoda kod školske djece i mladih u odnosu na 2008. godinu, kada je rađeno prethodno istraživanje.

U 2013. broj pušača kod djece i mladih iznosio je 12,7 posto, dok je u 2008. godini ta brojka bila 14,3 posto. Pasivno pušenje kod mladih, također, bilježi pad.

Pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić kaže  da skoro tri četvrtine vodećih uzroka smrtnosti stanovništva nastalih pušenjem su bolesti srca i krvnih sudova, te maligne neoplazme bronha i pluća, posebno kod muškaraca.

Promotivne akcije

”Zavod za javno zdravstvo FBiH organizirao je stručne skupove, izradio promotivni materijal i organizirao promotivne akcije, a preko medija stalno vrši informiranje građana o štetnosti pušenja i posljedicama za zdravlje”, navela je Aida Ramić.

Podcrtala je da se naši građani mogu obratiti za pomoć u odvikavanju od pušenja u timovima obiteljske medicine.

Konzumiranje cigareta u brojkama:

44,1 posto odraslih osoba su pušači
54,1 posto su pasivni pušači
14,3 posto školske djece su pušači

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.