Uskoro više plaće policajcima u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Prije godinu dana ih nitko nije čuo. Djelatnici MUP-a Županije Zapadnohercegovačke pred zgradom županijske vlade u Širokom Brijegu, a onda i na svojim radnim mjestima, štrajkom su tražili izjednačavanje prava s ostalim državnim službenicima.

Dugotrajno pregovaranje konačno je završilo potpisom jer do kraja studenoga ove godine na snagu stupa novi kolektivni ugovor.

”Povećanje naknada za posebne uvjete rada, što se tiče rada noću, praznicima, blagdanima vikendom i tako dalje. Regule oko godišnjih odmora, prije su državni službenici i namještenici imali puno manji broj dana godišnjega odmora, nego policijski službenici, a sada je to izjednačeno”, izjavio je Vjekoslav Markota, predsjednik Sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova ŽZH.

Uz posebne dodatke, i osnovica na plaću će biti veća za 5,5 posto. Prethodno su to pravo ostvarili i djelatnici u osnovnim i srednjim školama, javlja Federalna televizija.

Najveće promjene prema novom kolektivnom ugovoru u ovoj županiji ostvarile su majke.

”Majke rodilje koje su zaposlene u našim osnovnim ili srednjim školama imaju pravo na stopostotan iznos porodiljne naknade. Kad kažem stopostotan, mislim na plaću, tj. porodiljna naknada je izravnata s visinom plaće”, ranije je izjavio predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Uskoro veće plaće uposlenih u MUP-u ZHK-a

Nakon niza neuspjelih pregovora koji su u Zapadnohercegovačkom kantonu izazvali proteste i štrajkove budžetskih korisnika – sindikati i Kantonalna vlada ipak postižu kompromis. Materijalna prava zaposlenika definirana su u novim kolektivnim ugovorima. Uskoro veće plaće zaposlenima u MUP-u. www.federalna.ba/bhs/vijest/221094

Posted by federalna.ba on Sunday, 19 November 2017

Za više plaće preostaje se boriti zdravstvenim djelatnicima u ovoj županiji, kojima je plaća već deset godina ista te iznosi 2 KM po satu, zbog čega je Nezavisni sindikat uposlenih u domovima zdravlja ŽZH 8. studenoga održao štrajk upozorenja.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • A zašto se Sudom i štrajkom boriti svako malo za plaću koju su potpisali ugovorom a ne isplaćuje se po ugovoru , ngo npr.profesorima i policiji manje a nekim i više?
  Zašto djelatnici sa VSS imaju manju plaću nego ostali proračunski korisnici s VSS na
  istom proračunu ?
  Zašto djelatnuci sa višom školskom spremom , dvogodišnjom ili trogodišnjom nemaju iste plaće na istom proračunu ?
  Zašto djelatnici sa SSS nemaju iste plaće na istom proračunu?
  Zašto razlike ?

 • bolje je da date vece place onim radarima, svakako se policijski poso sveo na naplacivanje kazni nesavjesnim vozacima sto voze zbog svoga “imovinskog stanja” neispravne aute starije od 30 godina

 • Laž je da je satnica 2 km.u zdravstvu. Ispada da onaj tko radi 8 h.ima 16 km.Daj ne lažite i ne blamiraj te se.Zašto onda svi trče u zdravstvo,školstvo,policiju kad je tako loše…Puno lošije je u privatnim tvrtkama a puno više se radi i nema sindikata…

 • Novi zakon pio mio će dokrajčit sve buduće umirovljenike. Sad 63 posto umirovljenika prima 326 KM mirovinu a od sada će 90 posto primati 326 KM pa i oni koji su radili 40 godina imati mirovinu kao i tko je radio 15 godina u iznosu 326 KM.
  Ko je kasno se zaposlio ili studirao odbijat će mu 4% za svaku godinu koja mu fali do 40 godina.
  Skoro svi ne mogu imati po novom zakonu četrdeset godina staža i svaki mjesec 850 KM tj. prosječnu plaću dobija 550 KM.
  jedni ne mogu napuniti 40 godina staža ali OSIGURANJA drugi ne mogu imati 850 KM plaću svih 40 godina za svaki mjesec i padaju na 326 KM mirovne.
  Branitelji neće novim zakonom moći uopće koristiti ratni staž jer u novom zakonu su napisali samo …40 godina staža osiguranja…tj. uplaćenog staža osiguranja
  A VOJNI STAŽ NIJE STAŽ OSIGURANJA.
  I onda skoro pa svi budući umirovljenici imat će 326 KM.
  Ali se nadajmo da naši zastupnici neće glasovati za ovako ponižavajući zakon iako su koaliciji dali suglasnost .

 • Ove u Viku je dokrajčio Viko i kad je ovakvo stanje najbolje napunit 15 godina staža i sa 65 dobit ćeš mirovinu 320 KM ,ako budeš živ. A sad u Njemačku.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.