Uskoro video nadzor na 59 međunarodnih graničnih prijelaza BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH i Granična policija BiH izradili su tehnički dizajn i specifikaciju za uspostavu sustava video nadzora na 59 međunarodnih graničnih prijelaza.

Sustav video nadzora će poboljšati razmjenu informacija i integrirano upravljanje granicom na međunarodnim graničnim prijelazima, koji je preporučen i Schengenskim katalogom.

Područje graničnog prijelaza je od posebnog sigurnosnog značaja. Izradom projekta optimizacije, integracije postojećih i izgradnje novih sustava video nadzora na međunarodnim graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini stvorene su osnove za uspostavu funkcionalnog sustava kontrole granice koristeći najsuvremenija tehnološka rješenja, priopćili su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ovaj sustav omogućava nadzor i administriranje nadzora graničnih prijelaza sa lokalne, regionalne i središnje razine (izgradnja kontrolnih soba), s posebnim naglaskom na važnost osiguranja integriteta tajnih i osobnih podataka prikupljenih sustavom video nadzora.

Video nadzor graničnih prijelaza, između ostalog, omogućuje osiguranje dokaza za potrebe pravosudnih institucija, sprječavanje korupcijskih radnji, rekonstrukciju spornih događaja u zonama pod nadzorom, kontrolu i praćenje odvijanja poslovnih procesa i poštivanja zakonitosti u postupanju službenika.

Izgradnja sustava video nadzora po urađenoj dokumentaciji na 29 od ukupno 59 međunarodnih graničnih prijelaza (prva faza) bit će financirana iz IPA fondova Europske unije, čime će Bosna i Hercegovina napraviti iskorak u integriranom upravljanju granicama.

Izrada tehničkog dizajna i specifikacije sustava video nadzora na međunarodnim graničnim prijelazima BiH realizirana je u okviru projekta “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH” koji implementira Ministarstvo sigurnosti BiH kojeg podržava Vlada Švicarske u okviru Partnerstva u migracijama između dvije zemlje, uz tehničku podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), prenosi Klix.ba.

Projekt “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH” podržava Vlada Švicarske i Veleposlanstvo Švicarske u Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.