Uskoro legalizacija kanabisa u BiH?

Bosna i Hercegovina na korak je do legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Vijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo odluku o konačnom popunjavanju Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, a koja će uskoro predstaviti i nacrt zakona.

Podsjećamo, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović i osnivač Udruženja KANABiH Irfan Ribić održali su nedavno sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Kako doznaje Avaz, u sljedećih mjesec Bosna i Hercegovina bi mogla završiti izradu nacrta zakona, nakon čijeg bi se usvajanja išlo u legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

Tema legalizacije kanabisa u medicinske svrhe je možda i prava slika institucija BiH. Svi znamo koliko je teško nešto usvojiti kad postoje razlike u stavovima. Međutim, u ovom slučaju svi su suglasni i nema političkog protivnika, ali stvari se događaju veoma sporo, kazao je Magazinović za Avaz.

Podsjetio je da je više od godinu i pol, koliko se zalaže za ovu priču, imao priliku razgovarati s entitetskim ministrima zdravstva, koji podržavaju ovu ideju.

Razgovarao sam i s ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević, kao i s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, ni oni nisu protiv. Nema niti jednog političkog lidera u BiH koji se protivi, ali, nažalost, sve na kraju zapne na nekoj radnoj grupi. Tako se ova priča rasteže godinama. Pomak je napravljen, donositelji odluka sjeli su za sto i rekli da su suglasni. Ovdje nema Srba, Hrvata, Bošnjaka, ostalih, entiteta i granica, ovo je pitanje zdravlja, jer bolest ne bira, poručio je Magazinović.

U sljedećem razdoblju, kako pojašnjava, izradit će se izmjene i dopune Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, gdje će ovo pitanje biti usuglašeno i formulirano kako bi konačno ljudi u BiH, kao i u drugim državama, mogli legalno koristiti ulje kanabisa u svrhu liječenja.

U Europi je korištenje kanabisa u medicinske svrhe legalizirano ili omogućeno u više od 20 zemalja, među kojima su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija. U Sjevernoj Makedoniji, osim što je legalizirana upotreba u medicinske svrhe, kanabis se i uzgaja, a više od 30 kompanija dobilo je dozvolu za uzgoj.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.