Ured EU u BiH osudio napade na novinare

Napadi na novinare Aleksandra Trifunovića i Nikolu Moraču, nedugo nakon što su iznijeli kritike o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, su izuzetno zabrinjavajući, priopćeno je iz Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovi napadi predstavljaju još jedan primjer teških uvjeta u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini i neprijateljskog okružja koje postoji za slobodu medija u zemlji, navodi se u priopćenju.

Ured EU u BiH od vlasti RS-a očekuje brze institucionalne i pravosudne mjere, a također i provođenje mjera za jačanje slobode medija i sprječavanje sličnih incidenata u budućnosti.

Nadalje, od najviših dužnosnika RS-a očekujemo da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okružja straha za novinare, navodi se.

Iz Ureda EU u BiH ističu kako su sloboda izražavanja i medija temeljni principi i vrijednosti koje se očekuju od svake zemlje s perspektivom članstva u EU.

Istovremeno, potcrtavaju kako u svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti obavljati svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja.

Jamčenje slobode izražavanja i medija i zaštita novinara su među 14 ključnih prioriteta za Bosnu i Hercegovinu, kako je navedeno u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU. Za napredak na europskom putu, nužni preduvjeti uključuju jačanje slobode izražavanja i slobode medija, kao i osiguranje odgovarajućeg institucionalnog odgovora na prijetnje novinarima, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Hahahahahaha! Europska Unija, kriminalna organizacija brine se o pravima novinara, hahahaha…brinu se oni samo za one novinare tkoji sire EU narative i tkoji su placenici Urzule von der Pfizer, Klaus Schwaba, Sorosa, Finka, Bill Geatsa itd..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.