Upozorenje iz Amerike: Balkan je pred novim kaosom, a BiH pred raspadom

Makedonija, Bosna i Kosovo su na rubu provalije, propasti institucija, urušavanja društva i eskalacije nasilja. Ovo upozorenje piše u analizi koju je objavio američki Foreign Affairs, jedan od najutjecajnijih svjetskih časopisa za međunarodne odnose.

Washington je, kako se ocjenjuje, preuranjeno prebacio odgovornost za regiju na Europljane, čija strategija „štapa i mrkve“ nije dala rezultat, dok Vladimir Putin ne bira sredstva, poput ekonomskih ucjena i podrške vladi Nikole Gruevskog u Skoplju, da umanji uticaj Zapada.

Makedonija: Loša vlast gubi kompas

Makedonija je pravi primjer neuspjeha. SAD i EU ova zemlja slabo zanima, a Grčka je blokira na putu ka EU i NATO-u. Vlast niže skandale, a protiv nje su se, u građanskim prosvjedima, ujedinili Makedonci i Albanci.

Medijsku cenzuru aktivnosti opozicije probija albanska TV Alsat. Usred toga, javlja se opasnost od albanskog ekstremizma, kao naručena za premijera Gruevskog, koji igra na kartu nacionalizma i na tvrdnju o međunarodnoj zavjeri.

”Djeluje da je Gruevski odlučio da se bori za vlast do kraja, ostavljajući stabilnost Makedonije u ruševinama”, navodi se.

Bosna: Država pred raspadom

”Ako je Makedonija u akutnim bolovima, Bosna se suočava sa dubokom i gotovo neizlječivom ozlijedom”, tvrdi se u analizi.

Kao najopasniji faktori, pored stalnog međuetničkog nepovjerenja, navode se radikalni islam i ruski utjecaj, a za političke lidere Srba i Hrvata ocjenjuje se da već vuku konkretne poteze za podjelu države.

Rezultati popisa koji će biti objavljeni u lipnju, kao i 20. godišnjica masakra u Srebrenici mogli bi dodatno da ugroze krhku zemlju, koja bi utonula u novi rat u slučaju referenduma o ostanku Republike Srpske u BiH.

Protests in Macedonia are only the beginning of a summer of unrest in the Balkans.

Posted by Foreign Affairs on 13. svibnja 2015

Kosovo: Islamisti nacionalisti

Kosovo je ”u jadnom stanju”, upozorava Foreign Affairs. Kao posebna opasnost navode se radikalne opcije za ujedinjenje Kosova sa Albanijom, što bi otvorilo novi sukob sa Srbijom.

Vlada u Prištini je počela zauzimati čvrst stav u dijalogu u Bruxellesu, a u isto vrijeme se primjećuju znaci pojačanog islamskog radikalizma.

”Velik je strah da bi islamisti mogli naći zajednički jezik sa radikalnim albanskim nacionalistima. Bruxellesi Washington trebaju pritisnuti albanske lidere da napreduju u reformama u vladavini prava“, piše u analizi.

(Blic.rs)14 komentara

  • Cuj “Amerika upozorava”. Prvo su sve zakuvali, da se stara Juga raspadne, Prvi su skocili da priznaju Kosovo, i sada upozoravaju na kaos.Koga oni prave ludim?

  • Gradonačelniče pusti AMERIKU DAJ NAM U OVOM TJEDNU OMOGUĆITE DA NAM PUSTE VODU U KANALU ZA BLATO INAČE ĆE SVE UGINUTI A TOLIKO SE TOGA POSADILO NEZNAM KOJI SU TO STRUČNJACI DA PRAVE KANAL KADA LJUDI TREBAJU NATAPATI ONO ŠTO SU POSADILI KOD TOLIKE ZIME A IZVOĐČ HERING BI TO TREBAO ZNATI TA ROĐEN JE U BLATU A DA OPROSTITE ON JE BIO TITOV STIPENDISTB PA ON TO NIJE IMAO POTREBU NI RADITI PA NEZNA ALI IPAK BI VAŠI SAVJETNICI TREBALI VAM UKAZATI ILI ONI NA POSAO DOLAZE DA ZBOG PLAĆE AKO JE TAKO DAJTE IM MJESEČNO NEŠTA NOVACA I POŠALJITE IH KUĆI JER VIDIMO KAKO VAS SAVJETUJU KOLIKO ZNAJU GRADONAČELNIČE JOŠ VAS JEDNOM MOLIMO DA PO TOM PITANJU NEŠTA UČINITE AKO MOŽETE JER OVO VAM JE TREBALO DA VAM SUGERIRAJU PREDSJEDNICI MJESNI ZAJEDNICA A NE NE MI OBIČNI SMRTNICI ALI OČITO I ONI SU TU DA ŠTOGOD UŠIČARE A NE ŠTO NEŠTA ZNAJU

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.