Upozorenje iz Amerike: Balkan je pred novim kaosom, a BiH pred raspadom

Makedonija, Bosna i Kosovo su na rubu provalije, propasti institucija, urušavanja društva i eskalacije nasilja. Ovo upozorenje piše u analizi koju je objavio američki Foreign Affairs, jedan od najutjecajnijih svjetskih časopisa za međunarodne odnose.

Washington je, kako se ocjenjuje, preuranjeno prebacio odgovornost za regiju na Europljane, čija strategija „štapa i mrkve“ nije dala rezultat, dok Vladimir Putin ne bira sredstva, poput ekonomskih ucjena i podrške vladi Nikole Gruevskog u Skoplju, da umanji uticaj Zapada.

Makedonija: Loša vlast gubi kompas

Makedonija je pravi primjer neuspjeha. SAD i EU ova zemlja slabo zanima, a Grčka je blokira na putu ka EU i NATO-u. Vlast niže skandale, a protiv nje su se, u građanskim prosvjedima, ujedinili Makedonci i Albanci.

Medijsku cenzuru aktivnosti opozicije probija albanska TV Alsat. Usred toga, javlja se opasnost od albanskog ekstremizma, kao naručena za premijera Gruevskog, koji igra na kartu nacionalizma i na tvrdnju o međunarodnoj zavjeri.

”Djeluje da je Gruevski odlučio da se bori za vlast do kraja, ostavljajući stabilnost Makedonije u ruševinama”, navodi se.

Bosna: Država pred raspadom

”Ako je Makedonija u akutnim bolovima, Bosna se suočava sa dubokom i gotovo neizlječivom ozlijedom”, tvrdi se u analizi.

Kao najopasniji faktori, pored stalnog međuetničkog nepovjerenja, navode se radikalni islam i ruski utjecaj, a za političke lidere Srba i Hrvata ocjenjuje se da već vuku konkretne poteze za podjelu države.

Rezultati popisa koji će biti objavljeni u lipnju, kao i 20. godišnjica masakra u Srebrenici mogli bi dodatno da ugroze krhku zemlju, koja bi utonula u novi rat u slučaju referenduma o ostanku Republike Srpske u BiH.

Protests in Macedonia are only the beginning of a summer of unrest in the Balkans.

Posted by Foreign Affairs on 13. svibnja 2015

Kosovo: Islamisti nacionalisti

Kosovo je ”u jadnom stanju”, upozorava Foreign Affairs. Kao posebna opasnost navode se radikalne opcije za ujedinjenje Kosova sa Albanijom, što bi otvorilo novi sukob sa Srbijom.

Vlada u Prištini je počela zauzimati čvrst stav u dijalogu u Bruxellesu, a u isto vrijeme se primjećuju znaci pojačanog islamskog radikalizma.

”Velik je strah da bi islamisti mogli naći zajednički jezik sa radikalnim albanskim nacionalistima. Bruxellesi Washington trebaju pritisnuti albanske lidere da napreduju u reformama u vladavini prava“, piše u analizi.

(Blic.rs)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.