Upoznajte Marka iz Rame – najmlađeg kuhara u BiH

Zove li se Marko, i je li iz Rame, to dijete mora biti zvijezda, ovog puta u kuhanju. Jedan je nazvan slavujem, a ovog Marka nazvat ćemo kulinarski virtuoz.

Priča je ovo o najmlađem kuharu iz Rame, a sigurni smo i u BiH i šire.

Marko ima 13 godina, ide u sedmi razred OŠ fra Jeronima Vladića. Rođen je u mnogobrojnoj obitelji, šesti je po redu i najmlađi sin Lucije i Nenada Metera iz Podbora. Mama otkriva kako je Marko uvijek gledao kako ona radi u kuhinji i tako upijao sve vještine kuhanja.

Ova ponosna i vrijedna mama šestorice sinova sve je morala sama. Cijela kuća bila je na njoj, jer treba priznati, nije lako jednoj ženi sa njih sedam muškaraca. A onda je stigla pomoć. Mali Marko je prvi put iznenadio roditelje s pitom i to kad je imao devet godina i tako pokazao mami da više nije sama u kuhinji.

Prvu pitu napravio s 9 godina

S devet godina napravio sam prvu pitu. Bilo mi je to jako zanimljivo. Roditelji su otišli na livadu kupiti sijeno, a ja sam ih odlučio iznenaditi pitom. Rekao sam roditeljima da imam puno učiti i tako ostao kući, kazao je Marko za Rama-Prozor.info.

Naravno, roditelji su bili jako iznenađeni. Kaže Marko nisu vjerovali da je on to sam napravio. Njegova je mama tad od radosti zaplakala.

Njegove kolače kušali su i nastavnici u školi (Foto: Rama-Prozor.info)

Tako je Marko krenuo, gotov svakodnevno, razvijati svoje kuharske vještine.  Za rođendan svome razredniku je napravio tortu. Naravno da pohvale nisu izostale, kao ni podrška njegovih prijatelja u školi. Da u školi postoji predmet kuhanje, sigurno bi rekao da mu je to najdraži predmet, zato iskreno priznaje da je to tjelesni.

Braća se šale s njim

Budući da ima petoricu braće, otkriva kako često zbijaju šale na njegov račun, ali ne osvrće se Marko na to, kaže: Zezaju me, a sve mi pojedu što god napravim.

Nije teško pogoditi što Marko želi biti kad poraste, a zašto želi biti kuhar odgovara: Volim biti kuhar, zabavno je, a i korisno.

Mobitel mu služi za recepte

Od tate kroz razgovor saznajemo da Marko mobitel ne koristi za igrice kao današnja djeca, nego na njemu provodi vrijeme tražeći recepte.

U kuhinji su odmah uočili mikser, o njemu nam Marko priča: Djed mi je kupio mikser jer mu uvijek nešto napravim, kiflice, palačinke ili kolač, zato se i odlučio darovati mi ga za rođendan. 

Roditelji ponosni

Ovi uzorni roditelji utkali su u Marka prave životne vrijednosti. Pored radišnosti nije izostala ni njegova zahvalnost svima koji mu nabavljaju sve potrebno za kuhanje, a to su nevjeste, braća i roditelji. Simpatično će Marko: Zahvaljujem im, samo tako neka nastave, a ja ću im i dalje kuhati.

Roditelji su prezadovoljni Markovim kuharskim umijećem (Foto: Rama-Prozor.info)

Tata Nenad priznaje da mu je malo čudno i nezgodno bilo vidjeti muškarca u kuhinji. On cijeli život vojnik, a sin sad u kuhinji. Ne ide jedno s drugim. U šali veli: Jednom sam čak rekao da smo ga možda zamijenili u bolnici. Nastavlja tata Nenad i priča kako je uvijek sinovima govorio da se žene kako bi mu nevjeste mogle praviti kolače.

A sad su mi se kolači popeli na vrh glave! Svaki dan Marko novi kolač pravi, veli Nenad.

Foto: Rama-Prozor.info

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.