Upotreba mulch folije – uvjet za dobar uzgoj i visok prinos – Jabuka.tv

Upotreba mulch folije – uvjet za dobar uzgoj i visok prinos

Pokrivanje tla mulch folijama ima svrhu poboljšati uvjete uzgoja te olakšati njegu povrtlarskih kultura tijekom vegetacije.

Mulch folija je paučinasta i propusna za vodu, idealna za uzgoj povrća, jagodičastog voća kao i mnogih drugih kultura. Uz pravilno održavanje može se koristiti i do četiri sezone.

Prednosti korištenja mulch folije su višestruke:
-Veća temperatura tla pokrivenog mulch folijom uzrokuje intenzivniji rast i razvoj uzgajane kulture i raniju berbu.
-Prekrivanje tla utječe i na smanjenu evaporaciju, čije je rezultat viša i ujednačenija vlažnost tla u odnosu na nepokriveno tlo. Iako se pokrivanjem tla čuva vlažnost, za uspješan uzgoj neophodno je ispod folije postaviti i sustav za navodnjavanje.
-Primjenom mulch folije onemogućen je kontakt sunčeve svjetlosti i tla što sprječava rast i razvoj korova.
-Budući da se ispod pokrivača najčešće formira sustav za navodnjavanje, kojim se provodi i prehrana, potrebne količine hranjiva dodaju se blizu korjenovog sustava. Time je smanjeno ispiranje hranjiva u dublje slojeve tla.
-Tlo ispod folije ostaje rahlo i prozračno, razlog tome je što se za prolaz koriste samo prostori između folije a jače oborine ne narušavaju strukturu tla.
-Na kraju ono najbitnije, proizvod pokrivenog usjeva je čišći i manje podložan napadu biljnih štetočina jer nema kontakata s tlom. Ukoliko površina nije pokrivena, plodovi se razvijaju na tlu, što pogoduje razvoju bolesti. Pri intenzivnim oborinama čestice tla dospijevaju na biljke ili plodove što također umanjuje kvalitetu.

Novi način za jednostavno postavljanje svih vrsta agri tekstila su namjenski Gardener klinovi.

Mulch folije, različitih dimenzija, prilagođenih Vašim potrebama, potražite u najbližem Agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)