UNO: Više od 5,6 milijardi maraka od neizravnih poreza

Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) je u proteklih devet mjeseci ove godine ukupno prikupila pet milijardi i 627 milijuna KM prihoda od neizravnih poreza.

Prihodi od PDV-a, trošarina, carine i cestarine u devet mjeseci ove godine veći su za 401 milijun KM ili 7,68 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, potvrđeno je iz UIO.

Nakon što je Uprava gospodarstvenicima u BiH izvršila povrat PDV-a u iznosu od milijardu i 22 milijuna KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u razdoblju siječanj-rujan 2018. godine, a to su država, entiteti i Brčko Distrikt, iznosili su četiri milijarde i 605 milijuna KM i veći su za 314 milijuna KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa UIO korisnici dobili u istom razdoblju 2017. godine.

Za financiranje državnih institucija u razdoblju siječanj-rujan 2018. godine raspoređen je iznos od 557 milijuna KM. Federaciji BiH ukupno je raspoređeno dvije milijarde i 436 milijuna KM, Republici Srpskoj milijardu i 220 milijuna KM i Brčko Distriktu 135 milijuna KM.

Po osnovu posebne cestarine za izgradnju autocesta, Federacija BiH je dobila dodatnih 130 milijuna KM, Republika Srpska 86 milijuna KM i Brčko Distrikt 4,5 milijuna KM.

Ostatak sredstava predstavlja rezervu prikupljenih sredstava od cestarine.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.