UNO razmatra opciju neoporezivanja internetske kupovine do 200 KM

Poštanski operateri u BiH uputili su inicijativu Upravi za neizravno oporezivanje BiH da se vrijednost robe koja se naručuje putem interneta, a ne podliježe plaćanju carine, poveća sa 50 na 200 maraka.

Direktor ‘Pošta Srpske’ Jasminka Krivokuća potvrdila je za CAPITAL da su sva tri operatera prije mjesec dana podnijela ovu inicijativu kako bi se izjednačili uvjeti za one koji naručuju robu iz inozemstva i građane koji osobno unose robu u BiH.

Prema trenutno važećim propisima u BiH, carina na kupljenu robu putem interneta, najčešće preko svjetskoga popularnoga servisa za plaćanje PayPala, plaća se ako vrijednost te robe prelazi 50 KM, dok se u slučaju da tu robu unosi sam kupac carina plaća ako vrijednost robe premašuje 200 KM.

“Ukoliko bi naš zahtjev bio usvojen, bila bi brža dostava poštanskih pošiljaka. Brže bi se rješavale kompletne internet nabavke, jer ako vi idete preko granice po to što ste naručili, bez carine možete da uvezete robu vrijednu 200 KM, a putem poštanske pošiljke plaćate ako prelazi 50 KM“, rekla je Krivokuća.

Ona je naglasila da je internet trgovina u stalnom porastu i da je to jedan od razloga zbog kojih bi limit od 50 KM bez plaćanja carine trebalo da bude povećan.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Ratko Kovačević rekao je za CAPITAL da im je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dostavilo dopis u kojem navodi da su Javni poštanski operateri BH Pošta Sarajevo, Hrvatska pošta Mostar i Pošte Srpske dostavile inicijativu za izmjenu visine vrijednosti robe nekomercijalnoga karaktera koja je oslobođena od plaćanja carine i to na način da ta vrijednost bude minimalno 200 KM. Ministarstvo je navelo i da podržava ovu inicijativu.

UNO je u odgovoru Ministarstvu navela da je Parlamentarna skupština BiH donijela novi Zakon o carinskoj politici u BiH, ali da on još nije u primjeni, jer se pripremaju propisi potrebni za njegovo provođenje te da će ova inicijativa u sklopu pripreme tih propisa biti razmotrena.

“Članom 207. novog zakona propisano je da se od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u BiH, a provedbenim propisom bit će precizirani uvjeti i postupak ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih trošarina pri puštanju robe zanemarive vrijednosti u slobodan promet. Također će biti definirano i što se smatra “robom zanemarive vrijednosti, tako da ćemo vašu inicijativu uzeti u razmatranje prilikom izrade provedbenog propisa”, navedeno je u odgovoru.

U UNO su pojasnili da je prilikom naručivanja proizvoda putem interneta ili na neki drugi način, a koji se dostavljaju u BiH poštanskim putem, osoba koja je naručitelj dužna platiti uvozne trošarine.

Prema Zakonu o carinskoj politici koji se još uvijek primjenjuje i Prilogu toga zakona, plaćanja carine oslobođeni su državljani BiH i strani državljani za predmete neznatne vrijednosti, odnosno robu nekomercijalnoga karaktera, koje prime iz inozemstva u pismima i poštanskim paketima u vrijednosti do 50 KM, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske prerađevine.

Takve pošiljke mogu primati jednom tjedno i one su istodobno oslobođene i plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

U Srbiji se bez carine putem interneta može kupiti roba do 70 eura, dok u Hrvatskoj kao članici EU ovakva ograničenja ne postoje.

(www.bljesak.info)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.