Uništena jedna od najvećih nekropola stećaka u BiH

Nekropola Šadići na Tjentištu kod Foče, sa 200 stećaka bila je najveća nekropola u istočnoj Bosni, ali izgradnjom magistralne ceste Foča – Gacko ova nekropola je uništena.

Javio je Emir Medanhodžić, predsjednik UO Fondacije “Čuvari baštine – Bassania”.

On dalje navodi da “dok se bošnjački političari pripremaju za lokalne izbore i grabljenje fotelja, u tišini je nezakonito Zavod za spomenike RS izdao rješenje izvodjaču radova kako na tom prostoru nema kulturnih spomenika pod zaštitom.

Digla se sada velika buka oko ovog događaja na internetu i to nam je drago, jer smo ipak uspjeli podići svijest o značaju kulturne baštine samo nakon tri godine rada. Sada svi traže krivca, optužuju vlast RS, ali uvijek postoji i druga strana priče.

Fondacija Čuvari Baštine – Bassania je čistila ovu nekropolu prije dvije godine. Zvali smo sve mještane Šadića i nitko nam se nije odazvao (osim Safeta Čučka i njegovog zeta Mirze koji su nam bili i domaćini), čak ni mjesni hodža nije došao. “Sada plačete kao žene jer niste ništa branili kao muškarci.”

Kada su Bošnjaci Šadića odselili u Sarajevo i svoje kuće pretvorili u vikendice, ona je prvo umrla u našim dušama, zarasla godinama u grmlje i šiblje, a sada umire i u realnom svijetu. A vi Fočaci glasajte i dalje za iste političare i budite razjedinjeni i neosjetljivi na vašu bogatu kulturnu baštinu. Bojim se da će na ovoj magistralnoj cesti biti izgrađen most na Drini kod Bastasa i tako uništiti još jedan biser naše baštine stari grad Kosman.

Ja sam po majci Fočak, da ne bilo zabune, i volim taj kraj jer sam tu odrastao i proplivao na sastavcima Ćehotine i Drine, ali vrijeme da se svi pogledamo u ogledalo i pljunemo istini u oči, rekao jer Medanhodžić i poručio “Čuvajmo našu Baštinu!”

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • sveje ovo namjerno uradeno staim smetaju nadgrobni spomnici dabogdavamse ruke osusile ovi steci tisucu godina laze natom mjestu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.