Unatoč optužnicama bh. političari ne podnose ostavke – Jabuka.tv

Unatoč optužnicama bh. političari ne podnose ostavke

U BiH je postalo uobičajeno da jedna osoba obavlja više funkcija u vlasti. U Sudu BiH vodi se proces u aferi ”Respiratori”, kojim su obuhvaćeni federalni premijer i njegov zamjenik, a oni svoje funkcije obavljaju već šest godina – s obzirom na to da izbori nisu do kraja provedeni.

Mogu li dužnosnici kojima se sudi odgovorno obavljati svoju funkciju?

BiH je zemlja u kojoj jedan političar može istovremeno sjediti na tri različite stolice na nekoliko razina vlasti. Pokazuju to brojna istraživanja nevladinog sektora.

Najčešće se radi o ministarskim pozicijama u izvršnoj vlasti u nekoj od vlada, najčešće je to Vlada Federacije, te obnašanju zastupničkih funkcija u zakonodavnoj vlasti, vlasti u PS BiH, Parlamentu FBiH, NS RS ili u skupštinama županije, izjavila je za BHRT Amina Izmirlić ispred Istinomjera.

BiH je zemlja u kojoj, također, političar može sjediti na stolici vlasti, ali i istovremeno i na stolici u Sudu BiH. A anketirani građani kažu, da ako tražiš pravdu, teško da ćeš je naći.

Jer koliko god da je pogriješio on će sebi naći opravdanje, jer kako da vam kažem guja guju neće ujesti. Da smo u EU ja mislim da se to nikad ne bi dogodilo, ali eto, svatko je nedužan dok se ne dokaze. On bi sam podnio ostavku, ne treba mu nitko kazati, znači da nešto nije u redu ni s pravosuđem ni s državom. A temelj države je pravosuđe, zaključila je Izmirlić.

Pravosuđe utvrđuje je li netko kriv ili nije. U Sudu BiH vodi se postupak protiv federalnog premijera Fadila Novalića i njegove zamjenice i to nije jedini slučaj postupka protiv visokih dužnosnika. Postavlja se pitanje, mogu li obavljati dužnost dok se vodi proces? Pravnici kažu, prema Kaznenom zakonu, ne može se zabraniti obavljanje funkcije.

Mogućnost postoji nakon izricanja prvostupanjske presude, gdje se može optuženom izreći mjera zabrane obavljanja poziva dužnosti i djelatnosti, koja je vezana za izvršenje kaznenog djela, kazao je za državnu televiziju odvjetnik Senad Kreho.

Ta mogućnost bi trebala postojati u internim aktima. Međutim, pravnici kažu da kada Tužiteljstvo krene u postupak sa zahtjevom za provođenje istrage, to je trenutak kada bi svaka odgovorna osoba morala razmisliti o tome može li obnašati tu dužnost, pogotovo kada optužnica bude potvrđena. U aferama u BiH, iza dužnosnika uglavnom stoje stranke koje tvrde da se optuženim podmeće.

Meni nije jasno zašto se temeljem pravilnika o disciplinskoj odgovornosti kod tih osoba ne pokreću disciplinski postupci i zašto u disciplinskom postupku koji prethodi kaznenom oni nisu razriješeni dužnosti na koje su izabrani, pita se odvjetnik Josip Muselimović.

Proteklih godina je uništen svaki mogući mehanizam odgovornosti i poremećen je sustav vrijednosti, kaže novinarka Rubina Čengić, pa smo kao država i društvo tu gdje jesmo.

Sjetit ćete se da dok je Sulejman Tihić bio predsjednik SDA kada bi netko od članova SDA imao potvrđenu optužnicu i automatski bi morao napustiti funkciju na kojoj se nalazi. Ta praksa više ne postoji. Zakon o sukobu interesa je doveden do apsurda zato što je Povjerenstvo za sukob interesa pripojeno Parlamentu i sada parlamentarci sami sebi provjeravaju jesu li u sukobu interesa.

U Europskoj uniji ostavke su moralni čin političara. U BiH se to događa, ali je rijetkost. Zbog duplih funkcija, dužnosnici ne brinu previše, a zbog afera, epilog je najčešće ostavka u stranci.

Optuženi u aferi ”Respiratori” negirali krivnju

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.