UN službeno prihvatio globalni sporazum o migracijama

Opća skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je formalno priznala sporazum namijenjen povećanju globalne suradnje u rješavanju problema migracija, no SAD, Izrael, Mađarska, Češka i Poljska glasale su protiv tog dobrovoljnog pakta.

Iz administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa rekli su kako globalni pristup ovom problemu nije u skladu s američkom suverenosti te kako Washington nije sudjelovao u pregovorima o sporazumu o migracijama.

Rezolucija Opće skupštine UN-a koja sadrži sporazum prihvaćena je u srijedu sa 152 glasa za i 12 suzdržanih, među kojima i Austrija, Australija, Švicarska, Italija i Bugarska, dok 24 države nisu glasale.

Mađarska kaže kako smatra sporazum neuravnoteženim i proimigrantskim.

Ovog su mjeseca na ceremoniji u Maroku 164 države formalno potpisale sporazum.

Sporazum koji se bavi problemima zaštite migranata, njihove integracije i vraćanja domovima su od lipnja kritizirali većinom europski političari desnice koji smatraju kako bi sporazum mogao pojačati broj imigracija iz Afričkih i Arapskih zemalja.

I Belgija je u srijedu glasala za UN-ovu rezoluciju. Belgijski premijer Charles Michel podnio je u utorak ostavku nakon što su iz oporbe pozvali na glasanje o povjerenju zbog političke krize uzrokovane njegovom podrškom sporazumu o migracijama.

Maria Fernanda Espinosa, predsjednica Opće skupštine UN-a, u priopćenju uoči glasanja rekla je kako želi naglasiti poruku da kompakt nije pravno obvezujući i da ne krši nacionalnu suverenost.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.