UN: Od 2000. prepolovljen broj smrti djece od uzroka koji se mogu spriječiti

Šest milijuna djece širom svijeta umrlo je prošle godine od bolesti i drugih komplikacija koje se mogu spriječiti, gotovo pola manje nego 2000., kada je svijet usvojio ciljeve za iskorjenjivanje ekstremnoga siromaštva, objavio je u utorak UN.

Svjetski lideri prihvatili su UN-ove Tisućljetne razvojne ciljeve (Millennium Development Goals) u 2000., kada je 11,2 milijuna djece mlađe od 15 godina preminulo od bolesti koje su se mogle spriječiti, nedostatka pitke vode, pothranjenosti ili tijekom poroda, prenosi Index.hr.

Taj se broj smanjio na 6,3 milijuna u 2017., odnosno na jednu smrt u svakih pet sekundi, navodi se u izvještaju koji je UNICEF, zajedno s ostalim agencijama te Svjetskom bankom, objavio u utorak.

Nedopustivo je da milijuni dojenčadi i djece svake godine umiru zbog nedostatka pitke vode, loših higijenskih uvjeta, loše prehrane te zato što nemaju pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti, naveli su iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Kod 5,4 milijuna smrti djece protekle godine radilo se o djeci mlađoj od pet godina. Ona rođena u subsaharskoj Africi i južnoj Aziji devet su puta više izložena riziku nego djeca rođena u razvijenijim zemljama.

Kobna se brojka drastično smanjila od 1990., kada je 12,6 milijuna djece mlađe od pet godina širom svijeta umrlo od uzroka koji su se mogli spriječiti, pokazao je izvještaj.

Postigli smo velik napredak u zaštiti djece od 1990., ali milijuni još umiru zbog toga tko su i gdje su rođeni, rekao je voditelj istraživanja u UNICEF-u.

Koristeći jednostavna rješenja poput lijekova, pitke vode, električne energije te vakcina, možemo promijeniti svakodnevicu svakog djeteta.

UN je 2015., umjesto ranije postavljenih razvojnih ciljeva, uveo 17 ciljeva za održivi razvoj pomoću kojih planira do 2030. iskorijeniti siromaštvo, nejednaka prava i ostale velike svjetske probleme te istovremeno promovirati inicijative poput održive energije.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.