Umro hrvatski književnik Ivan Kušan

Danas, 20. studenoga u 79.godini života preminuo je Ivan Kušan, poznati hrvatski književnik i akademik.

Kušan se rodio u Sarajevu 30.kolovoza 1933.godine. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uređivao više časopisa (Telegram, Most i dr.) i biblioteka (Modra lasta, Smib, Hit-junior). Bio je redovni profesor ADU u Zagrebu, a kao slikar samostalno je izlagao dva puta. Prevodio s engleskog, francuskog i ruskog jezika.

[youtube id=”olm1FWP2wX4″ width=”600″ height=”350″]

Međutim, Kušan je najvećem krugu čitatelja uglavnom poznat po romanima za djecu, no bio je i pisac romana za odrasle. Prema njegovoj knjizi “Koko i duhovi” snimljen je film istog naslova pod režijom njegova sina Danijela Kušana. Taj je film imao najbolji start od svih domaćih filmova u posljednjih pet godina, a vidjelo ga je gotovo sedam tisuća gledatelja. Razloga tomu vjerojatno je prisjećanje na serijal uz kojeg su odrastale i zabavljale se mnoge generacije, ali i činjenica da je hrvatski dječji film rijetka pojava.

Među njegovim poznatim djelima nalaze se: “Uzbuna na Zelenom Vrhu”, “Koko i duhovi”, “Lažeš, Melita” i zbirka pripovjedaka “Strašni kauboj”. Dobitnik je i brojnih nagrada, među kojima su najistaknutije Grigor Vitez i Ivana Brlić-Mažuranić za djelo “Koko u Parizu” te nagrada Vladimir Nazor koju je 1998. primio za životno djelo. (Index.hr)

[youtube id=”Ehj28ahDIjU” width=”600″ height=”350″]

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.