Umro Goran Hadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić i haški optuženik preminuo je u utorak u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu, potvrđeno je Tanjugu u tom centru.

”Poslije teške bolesti danas je u KCV preminuo Goran Hadžić, bivši predsjednik RSK”, priopćeno je iz KCV.

Hadžić je pušten iz Haškog suda zbog teške bolesti, a kako je Tanjugu rečeno u KCV-u, njegovo zdravstveno stanje se u posljednja dva mjeseca značajno pogoršalo, te je on često bio Institutu u Sremskoj Kamenici i u KCV.

Kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, on je bio optužen za ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom od 1991. do 1993. na okupiranim područjima Hrvatske.

Hadžića se teretilo u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata te za čitav niz drugih zločina.

Uhićen je u srpnju 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Haaškom sudu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv.

Suđenje mu je počelo 16. listopada 2012., ali je 2014. prekinuto zbog tumora mozga koji mu je dijagnosticiran. U Srbiju se Hadžić vratio u travnju 2015. godine.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj: