Umro beskućnik koji je sviranjem klavira oduševio milijune ljudi

Vijest o smrti beskućnika koji je na ulicama svirao klavir rastužila je mnoge u kanadskom gradu Edmontonu. Ryan Arcand preminuo je prošlog tjedna u dobi od svega 46 godina, nakon što se dugo borio s alkoholizmom, mentalnim bolestima i beskućništvom.

Njegova glazba živi dalje. Snimka na kojoj svira skladbu koju je sam napisao na YouTubeu se pojavila 2014. godine, a dosad je pregledana 11 milijuna puta.

Arcand je smješten u udomiteljsku obitelj u Alberti sa svojim bratom kad je imao četiri godine. U njihovom podrumu prvi put se susreo s klavirom.

“Bilo je to kao da smo si od početka suđeni. Gledaš klavir i zaljubljuješ se u njega”, rekao je Arcand za CBC nedugo nakon što je njegova snimka postala viralna.

Sam je naučio svirati, slušajući glazbu s TV-a. Ubrzo je počeo sam skladati svoje pjesme. S 13 godina pobjegao je od kuće te počeo živjeti na ulicama Edmontona. Alkohol je postao njegov način bijega od surove svakodnevice, no ljubav prema glazbi nije nestala pa je svirao u crkvama, bolnicama i na trgu Sir Winstona Churchilla. Upravo tamo ga je Roslyn Polard snimila jednog dana 2014. godine, javlja Index.hr.

Ubrzo su ga prozvali Piano Man, pronađen mu je smještaj, a Polard je novcem koji je zaradila od videa kupila klavir za predvorje doma u kojem je smješten, kako bi mogao svirati svakog dana.

U domu nije dugo izdržao, ubrzo se vratio na ulicu, a potom završio u zatvoru i u bolnici. Nakon što je uhvaćen s alkoholom, zabranjeno mu je sviranje na ulici.

“Pijem… To je užasno. Ne znam što da radim više”, rekao je televiziji APTN 2016. godine, nakon što je odslužio šestomjesečnu kaznu zbog sitnih krađa.

“Moja glazba je neostvareni san. San koji više nije moguć. Nema nade za mene, iskreno”, priznao je tada.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.