Umrla najstarija Europljanka

Giuseppina Robucci, najstarija Europljanka i druga najstarija osoba na svijetu, umrla je u utorak u dobi od 116 godina.

Žalosni smo, ali istodobno mogu reći da nam je bila čast živjeti s njom, rekao je Alfonso D’Aloiso, gradonačelnik grada Poggio Imperiale na jugu Italije, gdje je živjela.

U znak žalosti D’Aloiso je svoj profil na Facebook stranici označio crnom bojom. “Nonna Peppa” (baka Peppa), rođena je 20. ožujka 1903. godine. Na popisu grupe za gerontološka istraživanja stoji da je Giuseppina druga najstarija osoba na svijetu iza Japanke Kane Tanake, koja je također navršila 116 godina.

Peppa je bila najstarija Europljanka. Sada tu titulu nosi Francuskinja Lucile Randon, koja ima 115 godina. Robucci je godinama vodila kafić sa svojim suprugom u malome gradiću u Apuliji. Za sobom je ostavila petero djece, devetero unuka i 16 praunuka. Najstarija osoba na svijetu dugo je bila još jedna Talijanka, Emma Morano, koja je umrla u travnju 2017. u dobi od 117 godina.

Zanimljivo je da je u istoj dobi preminula i njezina “nasljednica” po godinama, Violet Brown s Jamajke. Grupa za gerontološka istraživanja na svojem popisu ima imena 34 superstogodišnjaka, što je naziv za svako ljudsko biće čiji životni vijek iznosi više od 110 godina. Interesantno je da su sve 34 žene.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.