Umjetna inteligencija predvidjela epidemiju koronavirusa tjedan dana prije ostatka svijeta – Jabuka.tv

Umjetna inteligencija predvidjela epidemiju koronavirusa tjedan dana prije ostatka svijeta

Ako je prevencija recept za izbjegavljanje potencijalno opasnih i smrtonosnih epidemija, poput epidemije koronavirusa koji se svijetom proširio iz kineskog grada Wuhana, onda onda je jedna kanadska kompanija očito dobro odradila taj posao, jer je njihova umjetna inteligencija upozorila njihove klijente da izbjegavaju Wuhan danima prije nego li je to učinio američki Centar za kontrolu boesti (CDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Umjetna inteligencija kanadske kompanije BlueDot bazirana je na algoritmu koji pretražuje platforme poput stranih vijesti, mreža za bolesti biljaka i životinja te službena priopćenja kako bi nakon toga donijela svoju prognozu.

Uzevši sve to u obzir umjetna inteligencija kompanije BlueDot upozorila je klijente te tvrtke da izbjegavaju mjesta poput Wuhana još 31. prosinca. To je 10 dana prije nego što je isto učinila Svjetska zdravstvena organizacija i tjedan dana prije nego što je to učinio američki CDC.

Korištenje umjetne inteligencije nije novost u zdravstvenom sustavu, a primjer iz navedene kanadske kompanije jasno pokazuje kakve prednosti to nosi.

Vrhunac epidemije 8. veljače?

Kineska vlada u ponedjeljak je objavila da je od novog koronavirusa umrlo ukupno 80 ljudi a zaražene su 2744 osobe u zemlji, dok brojni stranci čekaju evakuaciju.

Dvadeset i devet slučajeva zaraze izvan Kine raspoređeno je u desetak zemalja. Među ostalima, u SAD-u ih je 5, Australiji, Singapuru i Maleziji po četiri, a Francuska, Japan i Južna Koreji bilježe ih po tri.

Unatoč svim alarmantnim vijestima, preliminarne analize pokazuju da je stopa smrtnosti od virusa vrlo niska.

Gui Yi’en specijalist za zarazne bolesti na Sveučilištu u Wuhanu kaže da bi broj zaraženih mogao doseći vrhunac 8. veljače, te nakon toga početi slabiti.

(Hina) 


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.