Umjetna inteligencija pomaže detektirati i popraviti rupe na cestama

Ljeto je vrijeme kad se obavljaju veliki građevinski radovi na cestama i cestovnoj infrastrukturi. Od popravljanja oštećenih kolnika do potpune rekonstrukcije nekog područja. No, nerijetko se dogodi da nadležnima “promaknu” neke rupe i oštećenja koja se s vremenom pretvore u velik problem. Pogotovo je to vidljivo nakon jake zime tijekom koje asfalt dodatno popuca.

Kako bi olakšali gradovima i tvrtkama zaduženima za održavanje cesta pronalazak potencijalno problematičnih mjesta, znanstvenici sa Sveučilišta u Waterloou razvili su umjetnu inteligenciju koja jednostavno i, što je još bitnije, jeftinije detektira probleme na cestama, mostovima i zgradama.

Program koji su razvili analizira fotografije napravljene pomoću kamera pričvršćenih na vozilima te označava rupe, pukotine i druge nepravilnosti na cesti.

Ove informacije omogućiti će nadležnima da bolje planiraju kad će popraviti određenu cestu i to napraviti jeftinije, istaknuo je profesor John Zelek. U konačnici to može značiti i niže poreze za stanovnike.

Naime, trenutno se o cestama lokalne zajednice i tvrtke brinu ili stalnim obilaskom dionica tijekom kojeg radnici pregledavaju ceste i zapisuju eventualne kritične točke ili koriste vozila opremljena skupim kamerama koje snimaju cestu, a snimke se poslije pregledavaju jedna po jedna.

Bolje ceste i jeftiniji troškovi održavanja

Automatski sustav koji koristi umjetnu inteligenciju ubrzao bi analizu snimke, smanjio troškove obrade i analize te na vrijeme upozorio na potencijalne probleme što bi u konačnici dovelo do boljih cesta i jeftinijih troškova održavanja.

Zanimljivo, na početku projekta, znanstvenici su za testiranje sustava koristili besplatne fotografije cesta s Google Street Viewa. Sad su već toliko razvili sustav da AI može analizirati snimke s mobilnih telefona pričvršćenih u vozilima. U prijevodu, svi bi stanovnici mogli slati snimke svojih uobičajenih ruta, a sustav bi analizirao i upozoravao na područja u kojima su potrebni popravci. Sve bez izlaska cestovne ophodnje na samu cestu.

Osim za ceste, znanstvenici žele primijeniti sustav i na otkrivanje potencijalnih problema na mostovima, zgradama i drugim infrastrukturnim objektima. Tako bi analizirali snimke dronova ili s pametnih telefona kako bi otkrili pukotine, problematična područja ili promjene u statici.

Mogli bismo sustav koristiti i za praćenje napretka tijekom gradnje. Dobro je saznati da nešto nije u redu prije nego što izgradite 30 katova, zar ne?, rekao je Zelek.

Rezultate istraživanja i sustav biti će prezentiran na konferenciji u Rimu krajem rujna, piše Zimo.co.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

  • Može li se ovo ikako dovest u (vele)grad Široki da reši one šahtove od dvorane do Šeherzade..da maločak sravna ceste po okolnim mjestima,da ispita koliko su ovi iz katastra uzeli sebi najboljih lokacija i napravili kućetine,da konačno otkrije narodu i ljudima uz posjed Joze iz Ataka što gradi i hoće li im to možda ometati život,da otkrije debljinu položenog asfalta po tzv.novim ulicama ali i razliku između stvarne i pkaćene debljine velikoj i bratskoj tvrtci iz Poššššušššja..Ihiii hi bi ta inteligencija imala posla u mitskom Širokom..Ali ADZ je jači i od toga,kakva bola telegencja,ništa njima niko nemre..nikoo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.