Umjesto pet, mirovine se u FBiH isplaćuju 35 dana

Isplata mirovina iz Federalnog zavoda MIO za jedan mjesec traje čak 35 dana.

Iako će danas krenuti isplata za lipanj umirovljenicima koji žive na području Federacije BiH, dio umirovljenika koji živi izvan BiH još uvijek nije dobio mirovine za svibanj. Prema informacijama iz Federalnog zavoda MIO, mirovine za svibanj korisnicima koji žive u Hrvatskoj isplaćene su u utorak, a oni koji žive u Srbiji i ostatku inozemstva svoj novac još čekaju, piše Večernji list.

Zbog loše financijske situacije upitan je tijek isplate za ovaj, ali i iduće mjesece. Naime, deficit Zavoda MIO viši je od 200 milijuna maraka, a za isplatu mirovina za lipanj potrebna su 162 milijuna KM, iz čega je vidljivo da je isplata mirovina u obećanim rokovima do 5. ili 10. u mjesecu nemoguća misija.

Iz Zavoda MIO jučer su nam potvrdili kako isplata za lipanj kreće danas te da bi korisnici s područja Federacije BiH svoj novac trebali dobiti tijekom desetak dana. Većina mirovina bit će isplaćena novcem banaka i pošta te će im Zavod MIO tijekom mjeseca refundirati sredstva, dinamikom kojom budu pristizala na njihov račun. Upravo zahvaljujući ovoj praksi koja se provodi već nekoliko mjeseci, isplata mirovina počinje navrijeme, jer sam Zavod MIO na početku mjeseca nema novca.

Inače, na sjednici Upravnog odbora Zavoda MIO zaključeno je kako će i ovoga mjeseca mirovine ostvarene temeljem Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju biti obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni, piše Večernji list.

Sukladno tome, najniža mirovina iznosi 326.17 KM, zajamčena 434.90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2174. 48 KM. Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u Vojsci Federacije BiH bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485. Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

“Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za lipanj, s uračunatim troškovima, iznose oko 162 milijuna maraka”, navedeno je u priopćenju Zavoda MIO.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Jadni ljudi radili 40 godina a poslodavci uplaćivali minimalne doprinose ili ništa pa većina umirovljenika ima zato 326 KM minimalnu mirovinu,
    A ti isti sebi uplaćivali maksimalne doprinose i dobili za malo staža i rada 2100 KM mirovine.
    O svi to znaju i idalje se radi isto.

Komentiraj: