Umjesto kartice, kao sredstvo plaćanja koristit ćemo dlan ruke

Brojne kompanije eksperimentiraju s različitim načinima plaćanja za koje nam više ne bi bila potrebna bankovna kartica pa čak niti telefoni ili pametni sat, već bi plaćanje izvršavali npr. – pogledom.

Ono što mnogima na zapadu izgleda kao veliki potencijalni problem za privatnost, Kinezima se ne čini tako strašno te milijuni u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta već plaćaju račune u trgovinama pogledom, odnosno putem tehnologije za prepoznavanje lica/zjenica.

Takav način plaćanja, barem trenutačno, teško će biti prihvaćen u europskim zemljama i SAD-u pa u Amazonu razmišljaju o alternativnim rješenjima koja će omogućiti biometrijsko plaćanje, a koja se neće činiti toliko opasnim za privatnost korisnika. Još prošle godine prijavili su patent za tehnologiju prepoznavanja dlana, a jučer su i službeno predstavili tu tehnologiju koja bi dlan ruke trebala pretvoriti u bankovnu karticu.

Plaćanje će se vršiti tako da se dlan ruke postavi iznad posebnog uređaja koji će, na temelju kombinacije površine dlana, odnosno jedinstvenih crta na dlanovima te uzoraka krvnih žila prepoznati jedinstven “potpis dlana”. Tako, kada dođe vrijeme za plaćanje, korisnici će staviti dlan ruke iznad uređaja koji će skinuti novac s kartice, tj. računa povezanog s dlanom ruke.

Za korištenje tehnologije neće biti potrebno imati Amazonov račun, već samo telefonski broj i, naravno, broj kartice koji će se povezati s potpisom dlana, a u slučaju da korisnici više ne žele koristiti dlan za plaćanje, moći će izbrisati biometrijske podatke s portala kompanije, piše Zimo.hr.

Tehnologija nazvana Amazon One prvo će se koristiti u Amazonove dvije trgovine Go u Seattleu, nakon čega njeno korištenje možemo očekivati i u drugim Amazonovim trgovinama. Cilj Bezosove kompanije je istu tehnologiju ponuditi i drugim trgovcima, stadionima, uredskim zgradama i slično koje bi mogle imati koristi od takvog brzog i jednostavnog načina plaćanja. Na The Vergu kažu kako su i druge kompanije već eksperimentirale sa sličnom tehnologijom prepoznavanja dlana, no ona bi upravo zbog Amazona, odnosno veličine i snage kompanije, mogla postati realnost.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Ma ja svakako je zivot kratak sporo nam sve ide pe ubrzaj sto mozes sotono ovo je Bogu plakat koje ideje vi mocnici imate,samo neznam jeste ikad pomislili kad vam zivot stane sta cete ponijeti sa sobom na onaj svijet.???????????????

  • Smislite jos tablete da niko ne mora jesti nista nego kad mu se jede nek popije tabletu sa okusom npr janjetine,pa malo za desert tableta okus jagode itd, eto vam ideja jos svakako neznate kako ce se narod prehraniti u budućnosti.

  • I u čemu je razlika između plaćanja dlanom ili očima, doslovno ista stvar i definitivno se ne isplati vremena davanja otiska dlana ukoliko tako ubuduće ne želiš plaćati. Ne vidim problem sa NFC plaćanjem putem mobitela jer je šifra tvoj otisak prsta i plaćanje traje jednako dugo kao i dlan bez bespotrebnog dodirivanja površina dlanom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.