Uloženo više od 15 milijuna eura na izgradnju suvremenog i efikasnog pravosuđa u BiH

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH organiziralo je danas završnu konferenciju Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II s ciljem predstavljanja aktivnosti i postignutih rezultata Projekta kojeg je financirala Vlada Norveške 2015. – 2018. godine, a kojeg je provodilo VSTV u suradnji sa sudovima u BiH.

Ukupna vrijednost projekta je dva milijuna eura, a imao je za cilj povećanje efikasnosti sudova u BiH s posebnom pažnjom na smanjenje broja starih predmeta i dužine trajanja sudskih postupaka u novim predmetima reformiranjem i optimizacijom načina upravljanja i rukovođenja pravosuđem.

Član Predsjedništva VSTV-a BiH Selim Karamehić kazao je da je zajednički cilj imati pravosuđe koje može odgovoriti na kriterije Europske unije i koje će u potpunosti biti usklađeno s europskim standardima.

Dodao je da je VSTV s partnerima na ovom projektu Sudskom administracijom Norveške, Sudskim vijećem Nizozemske, Okružnim sudom u Amsterdamu te županijskim i općinskim sudovima u Sarajevu omogućio postizanje korisnih rezultata i udruženim naporima osigurao ostvarenje zajedničkog cilja – jačanje pravosuđa BiH i uspostavu potpuno funkcionalnog sektora pravde u BiH.

Direktor Tajništva VSTV-a BiH Admir Suljagić je napomenuo da je uz financijsku i savjetodavnu podršku Norveške, tijekom prethodne tri godine, implementirana druga faza Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II s ciljem povećanja efikasnosti, unapređenja rada u sudovima i transparentnosti u osiguravanju pravde za građane BiH.

Riječ je o konkretnim zadacima i rezultatima, koji su u skladu s ciljevima postavljenim u Strateškom planu VSTV-a BiH za razdoblje 2014. – 2018. godina, kojima smo pristupili s najvećom ozbiljnošću, profesionalnošću i odgovornošću, naglasio je Suljagić.

Zamjenica veleposlanika Kraljevine Nizozemske u BiH Loes Lammerts ocijenila je da je funkcionalno pravosuđe, koje uživa povjerenje građana, jedan od najvažnijih uvjeta za funkcioniranje jedne države.

Dodala je da Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske smatra da suradnja između parničnih odjeljenja Okružnog suda u Amsterdamu i Općinskog suda u Sarajevu, kojoj se naknadno pridružio i Osnovni sud u Banja Luci, predstavlja okosnicu ove trilateralne suradnje s ciljem unapređenja upravljanja i promjene organizacijske kulture u sudovima.

Program menadžer Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u BiH Ognjen Grujić iznio je podatak da je u proteklom desetljeću uloženo više od 15 milijuna eura na izgradnju suvremenog i efikasnog pravosuđa koje će moći odgovoriti na zahtjeve društva i građana BiH.

Rezultati ove suradnje se mogu vidjeti u cijelom pravosuđu Bosne i Hercegovine: suvremene zgrade sudova i specijalizirana IT rješenja omogućavaju zaposlenim da efikasno obavljaju svoje svakodnevne poslove, podvukao je.

Konferenciji su nazočili brojni uzvanici, predstavnici pravosudnih institucija, nadležnih institucija zakonodavne i izvršne vlasti, međunarodnih institucija i organizacija te brojni gosti, priopćeno je iz VSTV-a.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.