Bivši veleposlanik SAD-a: “BiH je najveći potencijalni rizik u ovoj regiji”

SAD i predsjednik Donald Tramp su zainteresirani za stabilan Zapadni Balkan, a Bosna i Hercegovina je najveći potencijalni rizik u ovoj regiji, ocijenio je bivši veleposlanik SAD u Srbiji i predsjednik East-West Institute Cameron Munter.

Munter je u intervjuu za Danas rekao da je BiH u velikoj opasnosti zbog čudne strukture napravljene sporazumom u Daytonu.

Sposobnost vlade da ispuni potrebe naroda je pod znakom pitanja. Pitanje je izbornog zakona, posebno izbora. Tako da smo mi zabrinuti, ali ne samo za BiH, ali ako BiH ‘bude nokautirana’ to će utjecati na sve, posebno na Srbiju i Republiku Srpsku, kazao je Munter, prenosi Beta.

Cameron Munter je naglasio da u studiji East-West Institute Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – politički recept za američku diplomaciju, kao rješenje nudi se podrška sporazumu koji je dostižan i pomoć političkim liderima da uvjere svoje narode da će imati koristi od tog sporazuma i da je europska budućnost pred njima.

Munter izražava optimizam kad je u pitanju Makedonija i misli da je ona svijetla točka, za razliku od BiH koja je mračna i Srbije i Kosova, koji nisu tako mračni.

Umjesto, kako je rekao, “priče o poglavljima”, Cameron Munter predlaže metodu “putničkih stanica” na putu ka EU koji podrazumijeva što Zapadni Balkan može uraditi na tom putu i koji fondovi mogu biti dostupni za izgradnju infrastrukture.

Amerika ima manje za ponuditi, ali kada se uđe u NATO, Amerika će moći više ponuditi. To je malo varljivo za Srbiju, ali je zanimljivo za BiH i Makedoniju, ocijenio je Munter.

Bivši veleposlanik u Beogradu naglašava da Amerika danas mnogo manje gleda na ovu regiju nego prije 10 godina i da East-West Institute želi da Balkan ponovno dođe u fokus SAD.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.