Ulazak RH u EU i nova pravila za prolaz kroz Neum

Kad Hrvatska 2013. postane članica EU, Neum će postati najveća tranzitna zona preko koje će se u južne dijelove Hrvatske transportirati roba i putnici. Prema novim pravilima, kamioni s robom kroz neumski koridor s plombama hrvatskih carinika morat će prolaziti bez zadržavanja, prenosi vecernji.hr.

Na ulazu i izlazu preko graničnih prijelaza Hrvatske, carinici će im udarati vrijeme ulaska i izlaska. Iako tu mjeru hrvatski carinici provode već mjesecima, ona će ulaskom Hrvatske u EU biti još pooštrena. To znači da se vozači kamiona s robom neće moći zadržavati u prostoru neumske općine.

Planira se uvesti i pratnja kamiona ne bude li se poštovalo vremensko ograničenje za prolazak kroz Neum. Trgovci i ugostitelji iz BiH neće moći provesti robu koja je kupljena, primjerice, u trgovinama ili tržnicama u Čapljini, Mostaru, Stocu preko hrvatskih carinarnica i kroz državno područje Hrvatske. Moraju koristiti prometnicu Stolac – Hutovo – Neum. Vlada RH gradi dva nova granična prijelaza sa suvremenim računalnim i videonadzorom kod Neuma. Uvodi dubinske policijske i carinske kontrole.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.