Ukrajinski predsjednik upozorio: “Ne vjerujte Putinovim lažima”

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi anektirati cijelu Ukrajinu i pozvao u intervjuu njemačkim medijima kancelarku Angelu Merkel da dođe u Kijev pomoći u krizi.

Rusija je u nedjelju u blizini krimskog poluotoka zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice i njihove posade, zbog toga što su, kako je rečeno, ilegalno ušli u ruske vode. Ukrajina optužbe snažno pobija. U razgovoru za Bild od četvrtka, Porošenko je odbacio ruske optužbe da je ulazak plovila u Azovsko more, vode koje dijele Ukrajina i Rusija, bila provokacija.

Ne vjerujte Putinovim lažima, izjavio je Bildu, najprodavanijim tiskanim novinama u Njemačkoj.

Putin želi stari ruski imperij natrag. On vidi sebe kao ruskog cara, i njegovo carstvo ne može funkcionirati bez Ukrajine. On nas vidi kao svoju koloniju, dodao je Porošenko.

Zapljena mornaričkih brodova podigla je napetost na najvišu razinu od 2015. godine, kada su se pobunjenici koje podržava Moskva podigli protiv kijevske vlade u Donbasu na istoku zemlje, što je izazvalo rat koji je odnio desetke tisuća ljudi.

Porošenko je pozvao Njemačku, najvećeg i najbogatijeg kupca plina u Moskvi, da zaustavi izgradnju podmorskog plinovoda koji bi omogućio Rusiji da ga izravno isporuči Njemačkoj, izbacujući iz toka Ukrajinu.

Potrebna nam je jaka, odlučna i jasna reakcija na agresivno ponašanje Rusije. To također znači zaustavljanje projekta plinovoda Sjeveri tok 2.

Njemačka na plinovod, kojeg gradi ruska državna energetska tvrtka Gazprom, gleda kao na privatnu investiciju. No, Merkel je nedavno priznala “političku dimenziju” plinovoda i rekla da Ukrajina mora i dalje biti kanal za ruski plin koji će se prodavati u zapadnoj Europi.

Njemački dužnosnici priopćili su u srijedu kako je njihova pozicija oko plinovoda ostala nepromijenjena i da je razgovor o strožim sankcijama protiv Moskve, koji su zahtijevale Sjedinjene Države i neki europski političari, bio “preuranjen”. Porošenko je također pozvao na stacioniranje NATO-vih brodova u Azovskom moru.

(Hina)


1 komentar

  • Probudila se ruska “mečka” i nema više igranja na kartu međunarodne zajednice. MZ je uškopljeni homoseksualni liberalni globalistički glumac, koji glumi ljudska prava o “prihvaćanju realne situacije” i jedino im Trump malo remeti planove, ali i tu će “priroda” brzo učiniti svoju, ako u međuvremenu ne uspiju u svome naumu njegova svrgavanja. S ruskom mečkom će se lako dogovoriti i baciti će joj još malo hrane u vidu istočnih pokrajina Ukrajine, pa ako treba i cijelu Ukrajinu. Pa već su je jednom dali, zašto ne bi još jednom, i u budućem nekom vremenu još jednom. Kakve veze ima tko kontrolira jednu Ukrajinu, Rusi ili netko treći, pa svi smo globalisti, kosmopoliti i štovatelji “pojedinačnih ljudskih prava”, a ne prava država ili prava nekih naroda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.