Ukrajincima 5 milijardi eura pomoći od EU

Veleposlanici država članica EU-a dogovorili su srijedu da će kroz reformu Europskog instrumenta mirovne pomoći osigurati vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od pet milijardi eura za ovu godinu, objavilo je belgijsko predsjedništvo.

Veleposlanici EU-a načelno su dogovorili reformu Europskog instrumenta mirovne pomoći, kako bi pomogli Ukrajini s 5 milijardi eura za 2024. Europska unija ostaje odlučna osigurati trajnu potporu Ukrajini te osigurati da zemlja dobije vojnu opremu koja joj treba da bi se branila, objavilo je belgijsko predsjedništvo na društvenoj mreži X.

U razgovorima među zemljama članicama mjesecima nije bilo napretka, a glavne prepreke su bile Njemačka i Francuska, svaka iz svojih razloga. Njemačka je tražila da se njezina bilateralna pomoć Ukrajini računa prilikom izračuna koliko će uplaćivati u taj fond. S druge strane, Francuska je tražila da se sredstvima toga fonda kupuje oružje za Ukrajinu europske proizvodnje.

Europski instrument mirovne pomoći izvanproračunski je instrument čiji je cilj jačanje sposobnosti EU-a za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti. Sada je unutar toga instrumenta formiran Fond za pomoći Ukrajini. Iz toga fonda države članice dobivaju novac za oružje i streljivo koje šalju Ukrajini. Dosad je iz EPF-a isplaćeno 6,1 milijardu eura za vojnu pomoć Ukrajini.

Prošle je godine visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell predložio stvaranje posebnog fonda za Ukrajinu koji bi imao na raspolaganju pet milijardi eura godišnje u sljedeće četiri godine, izvijestio je Telegram.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

    • Pa nije tebi nitko nista ukrao. Je li bi radije da puste da ih pregazi Rusija pa da strepis danas sutra tko je iduci? Nevjerojatno koliko ste skromnih razmisljanja i uskih shvacanja. Samo nekakve gluposti o masonima, globalistima, bla bla, a to sto fasisti otvoreno prijete i napadaju druge suverene i medjunarodno priznate drzave, to nikom nista, to vas ne zanima, isprovocirao ih neko kako su provocirali i Milosevica valjda

      • Njih su pregazili kauboji. Jos Ukrajinski narod nije svjestan. Black Rock ce ih isprazniti skroz, kao punjenu papriku. A placati ce mo valjda i mi, ako natavi rat do kraja agende 2030, a BiH bude dotle u EU.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.