Ukrajinci se uspješno brane poput Hrvata u Središnjoj Bosni

Ruska invazija na Ukrajinu, zemlju čiji branitelji uspješno odolijevaju mnogo snažnijem, uvježbanijem i opremljenijem neprijatelju, uvelike podsjeća na zbivanja u posljednjem ratu u središnjoj Bosni gdje su postrojbe HVO-a uspjele obraniti enklavu u gotovo nemogućim uvjetima, posve okruženu, od višestruko brojnijih snaga bošnjačke Armije BiH.

Takvo herojstvo u Lašvanskoj dolini vjerojatno je i mnogo veće s obzirom na to da je mjesecima bila posve prometno izolirana i povezana sa slobodnim teritorijem tek zračnim mostom, piše Večernji list BiH.

Ukrajinu napada oko 150.000 ruskih vojnika s kopna, mora i iz zraka s desetak puta više oklopa, zrakoplova, plovila. Istodobno, središnju Bosnu mjesecima je branilo samo oko 15.000 hrabrih vojnika, a napadalo ih je stalno 70.000 pripadnika bošnjačkih snaga, među kojima je bilo i oko 2000 mudžahedina.

Vance-Owenov plan

Rat za središnju Bosnu uslijedio je u jeku mirovnih pregovora o preustroju zemlje sukladno Vance-Owenovu planu. Hrvatska strana smatra kako je bošnjačka strana potpuno odsijecanje središnje Bosne započela već u siječnju 1993. godine, kada je zauzela prometnice na području Uskoplja. Sve češći incidenti prerastali su u zločine, a plan etničkog čišćenja pokušalo se provesti u svakoj srednjobosanskoj općini, od Bugojna i Uskoplja, preko Lašvanske i Lepeničke doline, Zenice, Vareša, Kaknja do Žepča i Usore.

Glavninu svojih snaga Armija RBiH preusmjerila je u središnju Bosnu koju je s više svojih korpusa, u čijem su sastavu bili i mnogobrojni borci iz islamskih zemalja mudžahedini, držala pod opsadom više od godinu dana.

Agresija Armije BiH na Hrate u Središnjoj Bosni

Od proljeća do kraja 1993. godine Armija BiH pokrenula je najžešće ofenzive u više strateških pravaca u dolinama Lašve i Lepenice te dolinom rijeke Bosne, dijeleći prostor Operativne zone HVO-a Središnja Bosna na nekoliko enklava, koje su dodatno bile rascjepkane kako je rat odmicao. Gdje god su to uspjeli, pripadnici Armije RBiH i mudžahedini, koji su bili u njezinu sastavu, ostavljali su krvave tragove svojih zločina nad civilnim pučanstvom, kao i nad pripadnicima HVO-a.

Prema podacima hrvatske strane, s prostora središnje Bosne protjerano je 110.000 Hrvata, od 331 logora i mjesta zatočenja Armije BiH, njih 238 bilo je u središnjoj Bosni, a kroz njih je prošlo 10.000 Hrvata. Opljačkano je i spaljeno 12.000 hrvatskih kuća i druge imovine, devastirano i uništeno 67 crkava, 74 katoličke kapele, 41 prateći crkveni objekt, devastirana su dva franjevačka samostana, a minirano čak 71 katoličko groblje. Ubijena su i dvojica svećenika u Fojnici.

Oko 140.000 Hrvata u enklavama Lašva, Lepenica i Žepče branilo je 15 tisuća vojnika Zbornog područja Vitez HVO-a protiv 70 tisuća vojnika i mudžahedina. Brojni su zločini počinjeni nad Hrvatima središnje Bosne. I dok je Haaški sud u presudi šestorici nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne, ali i u predmetu protiv još nekolicine hrvatskih dužnosnika presudio da su počinjeni ratni zločini nad bošnjačkim civilima i vojnicima, dotle su brojni zločini nad Hrvatima ostali posve neprocesuirani pred tim Haaškim sudom.

Zločini mudžahedina prešućeni

Vjerojatno i zbog činjenice što su brojni mudžahedini stigli u BiH upravo pod krinkom dijela međunarodnih mirovnih snaga. Dusina, Šušanj, Ovnak, Gusti Grab, Maljine, Bikoši, Guča Gora, Križančevo Selo, Buhine Kuće, Kiseljak, Željezno Polje, Višnjica Gaj, Borovica, Bugojno, Zenica, Travnik, Vitez, Žepče, Busovača, Fojnica, Vareš, Kakanj – samo su neka od mjesta u kojima je zločine počinila Armija BiH, navode hrvatski izvori.

Jednako tako vrlo mali broj počinitelja ratnih zločina osuđen je pred domaćim sudovima u BiH. Ugledni američki časnik Charles Schrader čak je napisao knjigu o hrvatsko-bošnjačkom sukobu u središnjoj Bosni. On tvrdi da su Bošnjaci napali Hrvate planirano – o čemu je bošnjačko vodstvo u Sarajevu donijelo odluku već u jesen 1992. godine.

Po njemu, apsolutna je nepravda odgovornost za rat u središnjoj Bosni pripisivati Hrvatima koji su se nalazili u stupici te bili svakodnevno izloženi agresiji i zločinima. Schrader je pak zaključio kako je bošnjačka strana uspjela dobiti propagandni rat stječući status žrtve, dok je u isto vrijeme prešućivala i prikrivala sve što je za nju moglo biti nepovoljno.

Agresija Rusije na Ukrajinu

(www.jabuka.tv)

27 komentara

 • Među napadačima na Lašvansku dolinu mio je i Šefik Džaferović, ratni zločinac najgore vrste. On je bio gospodar smrti i u Zenici, gdje je sa svojim razbojnicima maltretirao i ranjavao zarobljene vojnike HVO, neke i ubijao. Ni civile nije štedio – dovoljno mu je što su bili Hrvati. Džaferović je vršio pohode ui u kakanjski kraj, te u područje Žepča i Maglaja. Bio je i zapovjednik mudžahedina, koji su vršili ritualna klanja. Ubijao je i Srbe. Pri kraju rata sa svojim razbojnicima palio je, sakaotio i ubijao Srbe na planini Ozren i okolici. Bh sudove ovo ne zanima, a Džaferović je veći ratni zločinac nego itko u prošlom ratu.

 • Dobar je većernjak. Pogurali bismo naprijed, ako se to ukaže prigodnim, koliko je to zbiljski umjesno i politićki mogućno, u bespućima mjeda koji jeće i cimbala što zveće.

 • Razlika je u tome sto uz hrvate Sredisnje bosne nije stajao nitko iz MZ, cak su ih optuzivali i osudili za zlocine a one koji su ih napadali proglasili su zrtvom. Po tome je danas Rusija zrtva a Ukrajina sgresor. Ali na srecu danas to svijet drugacije gleda i vidi. Ono sto su prezivjeli hrvati Lasvanske doline je prestrasno a zalosti sto od Dejtona do danas isti ti hrvati du zrtve prljave politike i oni su i danas ,, mali zetoncici,, za potkosurivanje velikih mafijasa, politicara i kockara sa ljudskim zivotima. Na zalost Ukrajina i njihov narod kao imaju podrsku svijeta, EU ali na zalost i oni su samo zrtve te prljave politike velikih svjetskih mocnika gdje je ishod vec zacrtan i zrtve su neminovne i na zalost ocito ukalkulirane u taj prljavi projekt mocnika. Samo moliti dragog Boga za sto prije mir, primirje i da to ludilo prestane…

 • Hören Sie bitte dammit auf jeder der sich als Kroate in Bosnien fühlt kann ruhig nach Kroatien auswandern und wer sich in UKRAINE als Russe fühlt kann nach Rußland auswandern
  Nicht Ukraine hat Rußland angegriffen sonder anders so wahrs in Bosnien auch Bosnien hat nicht Kroatien angegriffen sondern anders rum Bosnier unabhängig von Religion haben sich nur verteidigt in eigener land und das soll Verbrechen sein
  Schreibt kein scheiß sondern lebt miteinander und nicht gegeneinander unabhängig von Religion dafür hat bosnische Armee gekämpft und wird immer köpfen und in Bosnien nicht in anderen Ländern

  • Edo bolan, nekako sa njemackim ne ida bas najbolje. Ovo tvoje pisanje se zove “Gastarbeiterdeutsch”. Ali, da te ipak pohvalim. Iako je tvoj njemaci daleko od knjizevnog jezika “Hochdeutsch”, ipak se moze dobro razumjeti sta si htio kazati. Evo ja cu srpskim, cini mi se da ces bolje razumjeti. Ovo ti je isto kao i tvoj bosnjacki. Ako ti tako zakljucujes, da se svi oni koji se osjecaju Hrvatoma, mogu mirno iseliti u Hrvatsku, onda te ja pitam, vazili to isto i za Bosnjake u Srbiji? Da li se i oni mogu mirno iseliti iz Srbije u Bosnu, jer se osjecaju Bosnjacima? Da te malo jos i poducim, Hrvati su konstutivni narod u BiH kao i Bosnjaci, a Bosnjaci u Srbiji su nacionalna manjina.

 • Od koga su se Hrvati u Sredisnjoj Bosni branili? Armija BiH je bila oslobodlilacka i nije nikog napadala, nego se branila.

 • Tačno koja Hrvatska laž.Uostalom Hag je rekao i osudio te vajne branioce i ubice djece u Ahmićima.Lažovi jedni

  • Ne seri smrade jedan, haag te pišo…kolko ste sestara žrtvovali u Bosni da bi potkupljivali ove pedofile iz Europe?
   Armija bih je zločinačka organizacija br.1 a haaške presude su bitne kao i lanjski snijeg.Osim vas, čije se sekice češkaju dolje, od silne prekouporabe, i bale iz žvalja od pušinga, presude iz toga suda nikoga ne češkaju niti interesiraju…

 • Nemojmo sami sebe lagati,mi smo po nagovoru Tudjmana pokusali uz pomoc HV da na terituriju BiH napravimo hrvatsku republiku al smo bili previse krvolocni i to nam se obilo o glavu

 • Pola milijuna branitelja u fbih
  Koliko ima napadača
  Imaginarni
  Magloviti
  Virtualni
  Ko je autor teksta
  Ostavljeni i zaboravljeni
  U okruženju
  Borili su se za svoje
  Nažalost
  Dobili su k……
  Zivjece ovaj narod dokle ON hoce

 • To je onaj zločin u Jablanici koncentracijski logori, to su ona ubojstva u Buhinim kućama, to je nestanak Hrvata u Bugojnu, u Doljanima, u Drežnici, u Kaknju,to je stotinu ubijenih staraca i obitelji Anđelić na Božić, je li to ta šugava Armija muslimanska, koljači ko i preci vam Turci pokvareni. Bili ste kukavice boriti se protiv Srba pa ste onda navalili zauzimati stanove i teritorij hrvatski. Srbi su nas napadali ali vi ste hijene, napadate sa leđa

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.