Ukinuta presuda policajcima zbog pomaganja u bijegu Oliveru Knezoviću

Županijski sud u Livnu po drugi je put ukinuo presudu Općinskog suda kojom su sudski policajci Marinko Barbarić i Ivan Barić zbog kaznenog djela protuzakonitog oslobođenja osobe kojoj je oduzeta sloboda, bili osuđeni na po pet mjeseci zatvora.

Optužnicom Županijskog tužiteljstva Široki Brijeg optuženima je stavljeno na teret da su dana 6. listopada 2009. godine u prostorijama Sudske policije, kao djelatnici Sudske policije u Županijskom sudu Široki Brijeg, omogućili bijeg osumnjičeniku – Oliveru Knezoviću, koji je lišen slobode zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva navijača Sarajeva Vedrana Puljića.

U dosadašnje dvije presude, Općinski sud je policajce osuđivao na po pet mjeseci zatvora i oba puta je presuda ukidana nakon žalbi koje su ulagali odvjetnici Nada Dalipagić i Žarko Zeljko, branitelji policajaca.

Branitelji su u žalbama tvrdili da je Općinski, odnosno prvostupanjski sud svoje odluke zasnivao na pretpostavkama, a ne izvedenim dokazima. Tako je u posljednjem slučaju potvrdio i Županijski, odnosno drugostupanjski sud raspravljajući po žalbama branitelja.

U Vijeću sastavljenom od sudaca Nedima Begića kao predsjednika vijeća i Ane Krstanović te Ozrenke Vidačak kao članova vijeća, Županijski sud je uvažio žalbe odvjetnika i ukinuo prvostupanjsku presudu te odlučio da se nova rasprava održi pred drugostupanjskim sudom.

Drugostupanjski sud je ispitujući prvostupanjsku presudu u granicama žalbenih prigovora branitelja odlučio ukinuti presudu iz sljedećih razloga.

Naime, iako je ukinutim prvim rješenjem od 15. listopada 2013. godine dana uputa prvostupanjskom sudu, u ponovnom postupku taj sud nije postupio niti po jednoj uputi, naprotiv, uporno je prvostupanjski sud činio bitne povrede odredaba kaznenog postupka, prekoračio optužbu i stavljao u radnje optuženika nešto što im nije stavljeno optužnicom.

Utvrđeno je također da je prvostupanjski sud svoju odluku zasnovao na nezakonitim dokazima i da je na taj način počinjena bitna povreda odredaba kaznenog postupka.

(Dnevni list)4 komentara

    • Adra Izvrstan ti je blog. Svidjaju mi se i tvoji recepti i nacin rjjsimlzanaa, a sasvim slucajno sam naisla na njega trazeci nesto vezano uz fiori di zucca i Jamieja Olivera, et voila! kakvo ugodno iznenadjenje.Ovaj recept cu svakako isprobati, zvuci vrlo zanimljivo. Po onim starinskim- manje je vise i sve najbolje stvari uvijek su jednostavne.. Znaci, ako sam dobro shvatila sirove u pecnicu na 200, a zatim u wok?Fotografije su odlicne. Odmah ogladnim.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.