Ukinut pritvor Debevecu i Mehmedagiću

Sud BiH je djelomično prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH i donio rješenje kojim se osumnjičenima – Ranku Debevecu, suspendiranom predsjedniku Suda BiH, i Osmanu Mehmedagiću, bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), ukida pritvor te određuju mjere zabrane.

Oni se, kako iz Suda navode, imaju pustiti na slobodu nakon što predaju sve važeće putne isprave.

Izrečene mjere zabrane podrazumjevaju: zabranu napuštanja boravišta, u vidu ograničenja na području općine mjesta boravka, kao i zabranu putovanja, te zabranu sastajanja s određenim osobama.

Mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda.

Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja.

Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze nametnute ovim rješenjem.

Protiv navedenog rješenja dozvoljena je žalba kaznenom vijeću ovog Suda, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka istog.

Tužiteljstvo je 11. ožujka podnijelo Sudu obrazložen prijedlog za ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane prema osumnjičenima Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću, a zbog postojanje osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela.

Tako se Debevec sumnjiči za kaznena djela – zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje službene isprave i kazneno djelo iz članka 29. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, te za lažno predstavljanje i primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Istovremeno, Mehmedagić se sumnjiči za kaznena djela – zloupotreba položaja ili ovlasti i krivotvorenje službene isprave.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.