Ukidanje carine na nelegirani aluminij povećat će se bh. izvoz za 55 milijuna dolara

Zamjenici predsjedatelja Vijeća ministara BiH, državni ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović u cijelosti su podržali inicijativu Uprave Aluminija d.d. Mostar za ukidanjem carinske stope na nelegirani aluminij, otvorivši time put snažnomu gospodarskom zamahu, čija će vrijednost premašiti 55 milijuna US dolara.

Riječ je o metalu kojega Aluminij koristi za pretapanje, rabeći plin kao jeftino gorivo, a zahvaljujući čemu, bez potrošnje skupe el. energije, može podići svoju proizvodnju za čak 30 posto. Kako toga metala nema u zemljama EU-a i Cefte, nego na tržištu Ruske Federacije, koje podliježe carinskomu režimu, u postojećim je uvjetima posao neisplativ.

Prepoznajući golem potencijal Aluminijeva prijedloga, VTK BiH, na čelu s dr. Brunom Bojićem, organizirala je Okrugli stol s nizom ključnih aktera, kako bi tema bila do kraja artikulirana prije delegiranja službenoga dokumenta Vijeću ministara BiH.

Aluminij Mostar

Aluminij d.d. Mostar

“Ciljane suspenzije carina dobrim su mehanizmom razvitka izvozno okrenutih tvrtki i postizanju međunarodne konkurentnosti njihovih proizvoda. Aluminij jest jednom od najvećih bh. tvrtki i, prepoznajući benefite ove inicijative, podržavam usvajanje predloženoga rješenja”, izjavio je ministar Šarović, na kojega se nadovezao ministar Bevanda, istaknuvši kako ozbiljnost rada Uprave Aluminija i precizna razrađenost predmetne inicijative u njemu stvaraju pozitivan odnos prema ovoj temi.

Davši jasnu potporu, Bevanda je naglasio kako predstoji nužan završni korak, a to je potpuno suglasje i na Vijeću ministara.

Naime, najviše tijelo državne izvršne vlasti Odluku o ukidanju postojeće carinske stope na nelegirani aluminij može donijeti tek za 2018. godinu, s tim da je u mogućnosti već sada usvojiti privremenu mjeru za ostatak tekuće godine, što će od njih službeno zatražiti i predsjedništvo VTK BiH, kako se ne bi gubilo dragocjeno vrijeme.

“Naš je posao prepoznati i pomoći valjane prijedloge za rasterećenje i razvitak domaćega gospodarstva, ali i posredovati u snaženju međunarodnih gospodarskih veza.

U ovoj smo inicijativi prepoznali moćnu polugu za ubrzanje restrukturiranja poslovanja Aluminija, kao i za gotovo nemjerljiv financijski i socijalni benefit za BiH”, izjavio je dr. Bojić, nakon što je direktor Aluminija Mario Gadžić okupljenim ministrima, kao i predstavnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, bankarima i diplomatskomu osoblju zainteresiranih zemalja održao prezentaciju o prednostima ukidanja te sada neaktivne carinske stope.

“Državna korist po toj stopi sada je 0 KM, jer taj metal nitko u BiH ne uvozi, a ukoliko dođe do ukidanja carine, Aluminij će uvesti 25.000 t, podići svoju proizvodnju na nikada dosegnutih 180.000 t, udvostručiti postojeću vanjskotrgovinsku razmjenu s Rusijom i osnažiti državni izvoz za 55 milijuna dolara.

To je automatski pozitivan utjecaj na bilancu BiH, na državni porezni i mirovinski sustav, te na rast zapošljavanja i javne potrošnje”, poručio je prvi čovjek Aluminija, čije su poruke podržali i predstavnici UNO-a BiH i grupacije metalne i elektro-industrije pri VTK, potom zamjenik ruskoga veleposlanika u BiH Petr Frolov, kao i hrvatski veleposlanik u BiH NJ.E. Ivan Del Vechio.

“Kao predstavnik vlasnika 12 posto Aluminijeva kapitala, mogu samo zahvaliti na ovolikoj potpori ovoj inicijativi koju Vlada RH vidi kao šansu za napredak koja ne smije biti propuštena”, poručio je Del Vechio, čiji je kolega NJ.E. Petr Ivancov, ruski veleposlanik u BiH, već upoznao službenu Moskvu s Aluminijevoj argumentacijom.

VTK BiH do kraja će tjedna uputiti službeni zahtjev Vijeću ministara BiH za donošenje odluke o ukidanju carinske stope na nelegirani aluminij za 2018. godinu, ali odmah i privremene mjere o njezinoj suspenziji i za ostatak ove godine.

Ta bi mjera odmah implementirala instrument poboljšanja pozicije BiH u međunarodnomu prometu, omogućila snažno ubrzanje Aluminijeva restrukturiranja i osnažila priljev sredstava u državnu blagajnu.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.