Ukidanje carina BiH donosi samo gubitak?

Iako će početkom sljedeće godine biti ukinute carine na uvoz određenih proizvoda, njihova cijena na tržištu neće biti niža, zbog čega će BiH biti na dvostrukom gubitku, smatraju ekonomisti.

Ekonomski ekspert Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić je istaknuo kako je suština potpisanog sporazuma o ukidanju carina da se smanji cijena tih proizvoda na tržištu BiH.

Međutim, cijene proizvoda na koje su do sada ukinute carine ostale su nepromijenjene, što znači da neće biti jeftiniji ni ovi proizvodi na koje će biti ukinute carine od 2013. Eliminiranjem carina s jedne strane je na gubitku proračunBiH, a s druge strane stanovnici, koji neće dobiti jeftinije proizvode – kazao je Hasić.

Istaknuo je kako se postavlja pitanje čemu sporazum o ukidanju carina na određene proizvode ako nema sporazuma o snižavanju njihovih cijena na tržištu BiH.

Domaći proizvođači su izloženi znatno oštrijoj konkurenciji. Nema značajnijeg efekta od ukidanja carina osim liberalizacije trgovine. Trebali smo da dobijemo široku lepezu proizvoda i da to prvenstveno utječe na smanjenje cijena. Ali ti proizvodi se i dalje prodaju po istoj, pa čak i većoj cijeni – naglasio je Hasić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, iz godine u godinu sve su manji prihodi od carina i od 2007. godine trostruko su umanjeni. Usprkos tome stanovnici BiH nisu osjetili nikakva umanjenja cijena na tržištu, nego su proizvodi sve skuplji.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević je istaknuo kako je najveći pad prihoda od carina zabilježen 2009. godine kada je u potpunosti ukinuta carina na gotovo 90 posto proizvoda, koji se uvoze i imaju porijeklo iz EU.

Prema njegovim riječima, ukidanjem carina početkom sljedeće godine ne može se očekivati smanjenje cijena.

Od 1. siječnja iduće godine carine će biti ukinute na uvoz polovnih automobila, tekstila, draguljarskih predmeta i predmeta od zlata, benzina, motornih ulja, određenih vrsta hrane iz EU, piše glassrpske.com.

Carine će između ostalog, biti ukinute na određene mliječne proizvode, poput jogurta i mliječnih namaza, na teleće i juneće meso, na praziluk, rajčice, određene vrste džemova, marmelada i sokova, kao i na kavu sa i bez kofeina, određene tekstilne proizvode, poput kaputa, ogrtača, odijela od vune, jakni, sakoa i hlača.

S ciljem zaštite domaće proizvodnje, na određene vrste proizvoda koji imaju porijeklo iz EU carine nisu ukidane.

(Bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.