Ukida se prijevremeno umirovljenje, u mirovinu tek sa 70 godina života

Kao država moramo propagirati što duži rad, jer smo došli u situaciju u kojoj je u FBiH gotovo izjednačen broj osiguranika i umirovljenika. Izjavio je to jučer ministar rada i socijalne politike FBiH Vjekoslav Čamber predstavljajući na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH prijedlog strategije reforme mirovniskog sustava.

Strategija koju je sačinilo njegovo ministarstvo u suradnji sa stručnjacima predviđa podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 70 godina.
“Imao sam prijedloge od kolega ministara iz Vlade da dobna granica za umirovljenje bude 67 godina te da se taj prag pomiče svaki mjesec narednih deset godina. Doveli smo se u situaciju kada, jednostavno, moramo djelovati. Jedan od prvih koraka bit će potpuno ukidanje prijevremenog umirovljenja” kazao je Čamber.

Direktor Federalnog zavoda MIO Zijad Krnjić izjavio je kako nije za radikalna rješenja, ali jeste za promjenu načina izračunavanja mirovina. Krnjić nije zato da se s međugeneracijskog sustava prijeđe na kapitalizirajući, kao što je slučaju u zapadnoeuropskim zemljama, ali se složio s prijedlogom o ukidanju prava na prijevremenu penziju.

Diskusiju na jučerašnjoj sjednici izazvao je i Prednacrt zakona o unutarnjem platnom prometu FBiH, koji predviđa bolje ubiranje prihoda i potraživanja. Ministar financija Ante Krajina izjavio je kako se ovim zakonom unapređuje postupak prisilne naplate dugova, i to blokadom sredstava dužnika sve do konačnog izmirenja duga.

“Zakon predviđa da pravni subjekti izmirenje dugova vrše preko jednog računa. Zabranjuju se sva druga plaćanja i otvaranje novih računa dok se ne izmiri dug prema državi” precizirao je Krajina.

(www.dnevnik.ba)

28 komentara

 • NEMOGUĆA MISIJA NA OVOM ZEMALJSKOM ŽIVOTU .MOŽDA OVI STRUČNJACI GLEDAJU
  KAO VANZEMALJCI TREBALO BI IM UGRADIT
  ČIPOVE DA SE NE IZGUBE.

 • ovaj čamber kao i sva ta klika nikad ništa u životuu nije radio svrsishodno i trošio životnu energiju u stvaranju neke nove vrijednosti pa tako i ne zna da čovjek u tim godinama nije radno sposoban i zapravo je nekoristan u svakom poslu sem u onim poslovima kao što je profesija ove klike pa oni mislesebi produžiti radni vijek dok na drugoj strani imamo istošene jadne ljude koji umiru i proije no što odu u mirovinu doista siu smeće ovi naši političari

 • pa moj čamber vidim na Bljesak info da kažeš da su sad kazne za tadnika na crno 10 tisuća KM.STRAVA.Pa ti možeš spasiti ovu državu i ako to ne uradiš moraš odgovarati kazneno.evo ti recept.Pošalji na Visoku Glavicu iz Sarajeva federalnu inspekciju rada (ali zabranjen sir i suđukice) I ODMAH SE POTKOŽI FEDERACIJA:300X10000,00=3.000.000,00 KM.Eejj, ajde šta se čeka od 2002. godine.

 • onda će janko posranko imat dobro posla šta ih je u njega na spisku za odstrijel.kako ih natrat kući i dovest nove?det iz d kveščn

 • Uopće me to ne brine. Kako su nas ovde svačim trovali i gađali i sve smeća svijeta donijeli, ta pune su nas bolnice. Malo će ih dočekat 65 nažalost ili možda nasreću?

 • Poslali ljude u mirovinu sa 40 god.dali im dobre mirovine i sad kad je sve u kurcu ajmo produžiti radni vijek na 70 god.Čamber je ortodoksni idiot.

 • po uzoru ne europske zemlje, pa kreteni jedni dajte i europske mirovine , o ne ove crkavice od 310 KM. Toliko je ova jebena država opljačkana da sadašnjim i budućim generacijama nema nikakve šanse opstati ovdje u zemlji lopova i kriminalaca.! ŽIVILA BOSNA I HERCEGOVINA I DRUG TITO!

 • pa naravno tako nećete njednu mirovinu morat isplaćivat jer kad budemo radili do 70.god,možemo odmah produžit na groblje,a možda da se ministar Čamber okrene oko sebe pa vidi malo kako izgledaju starci od 70,pa pustite ljude da malo žive zasluženu mirovinu pa zamisli onog jadnog čovjeka ,koji kopa rudu dole u onoj jametini nekih 50.godina samo jeda primjer teškog rada,

 • Čember je kreten, kao što mu je i partijski šef đurišić ,kreteni partizančina, i šta običan, mali čovik može od njih dobra nadati se. Ništa i ničega. To su paraziti na dnu hranidbenog lanca koji uvijek žive na tuđi račun i od tuđeg rada i znoja. Zaključak-paraziti ostaju paraziti jer im jr to u krvi, u genuma, drukčije niti znaju, niti umiju.

 • Budaletine,mladi ce ostariti i umrijeti na birou,starci ce raditi…Nista me vise ne moze iznenaditi,samo sjede i smisljaji idiotarije.

 • Ma odlično taman kad napunim 70 god i odem u mirovinu sutra ide poštar i viri mu pozivnica iz đepa. Ukidan osiguranje ovi 300 km da mi daje na ruke i odo na biro.

 • Ministar rada – neradnik, i socijalne skrbi (posebno je socijalno osjetljiv prema sebi i bližnjem svome). Na crno – pa kazna. On je nosa pun gepek 190-ke knjige koje je prodavao . Samo se otvori gepek i plati i nosi. Prvo sebi kaznu. Jedina korist od njega od kako je u Sarajevu je to što više ne smi govorit da je u.s.t.a.š.a. Svima je iša na živce. čuj ustaša a civilno služio vojsku.

 • ma nije njih briga za narod,aktualna politička elita je pred mirovinom,morali bi napustiti fotelje po sili zakona pa sami sebi produžuju radni vijek za još 5-10 godina,furaju se na Tita,hoće se doživotno pitati,a što će naša(ne i njihova) djeca odrađivati pripravnički u četrdeset i kojoj baš njih briga.Zagovaram rad na crno,neka si sami sebe finansiraju.

 • moj Čamber dodji u tvornicu obuće u Širokom Brijegu pa vidi koliko se radi kako se radi i što se radi pa ćeš vrlo dobro znati kad se treba u mirovinu,pri tom ne mislim na direktorčiće Galića i Karačića jer oni ništa i ne rade,osim što broje koliko je izišlo pari koliko njima taj dan stoji u džep i dokle će budale šutit iradit dok je obrok 3 marke a tek di ga požderat i ajvan ima svoje jasle,a oradnom vremenu da se i ne govori budalo šuti radi dok se sunoća jer upravo GALIĆ I KARAČIĆ misle ajvan se spraća u ta doba.

 • Čamberu moj krajnje je vrijeme da se i ta inspekcija oglasi ako može ikako ženska inspekcija jer nije lako kad je u pitanju muško ništa od postupka jer velika je u tvornici kurva s kurvom od kurve

 • IDIOTI pa kako ce radnik u gradjevini ili rudniku ili za strojem doziviti 70 godina radeci pa eto kao ici u mirovinu a kada ?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.