Ukida se plaćanje polaganja stručnog ispita

Iako uglavnom svako malo stižu nove vijesti o udaru na studentski standard, koje znatno otežavaju uvjete školovanja istima, napokon neka dobra vijest. Naime, polaganje stručnog ispita, ponovljenog stručnog ispita i popravnog ispita za kandidate koji od školske 2012/2013 godine stažiranje obavljaju u statusu volontera je od sada besplatno, potvrdio je ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Zlatko Hadžiomerović. Prema njegovim riječima ova odluka je donesena kako bi se studentima olakšalo.

Ispunjeno obećanje

Odlučeno je i to da kandidati koji su stažiranje u statusu volontera obavljali u školskoj 2011/2012 godini i koji su uplatili prvi dio troškova stažiranja i polaganja stručnog ispita u iznosu od 450 maraka nisu obavezni uplatiti drugi dio troškova stažiranja i polaganja stručnog ispita u iznosu od 400 maraka. Također, rad osoba imenovanih u Povjerenstvu za stažiranje i Ispitnom povjerenstvu u skladu s pravilnikom o načinu i uvjetima polaganja stručnog ispita nastavnika, profesora, odgajatelja i stručnih suradnika, obavlja se bez naknade.

„Nakon što sam primio dužnost ministra, najavio sam da ćemo imati neke odluke koje će obradovati studente, a koje će biti donesene da im olakšaju ovu tešku financijsku situaciju, da im mi pomognemo na neki način u daljnjem obrazovanju.

Dao sam obećanje da ćemo naći neki model za olakšice i tragom tog obećanja sam razgovarao s premijerom Vlade Denisom Lasićem, koji je također iz obrazovanja, da ih oslobodimo u potpunosti plaćanja i da na taj način pomognemo našim diplomatnima u ostvarenju njihovih prava. Premijer se složio s mojim prijedlogom i donesena je odluka“, kazao je Hadžiomerović za Dnevni list.

Pozitivna vijest

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja iste, 27. kolovoza, a bit će objavljena u Službenim novinama HNŽ-a. Stupanjem na snagu ove odluke stavlja se izvan snage odluka o iznosu troškova polaganja ispita, načinu plaćanja i visini naknade članovima povjerenstva.
Jedno je sigurno, svi će s velikim oduševljenjem dočekati ovu vijest, pogotovo oni koji planiraju uskoro polagati stručni ispit, a ne znaju kako doći do potrebne svote novca u ovako teškom vremenu.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.