Uhićeno 179 ilegalnih trgovaca s Dark weba – Jabuka.tv

Uhićeno 179 ilegalnih trgovaca s Dark weba

Ovoga tjedna dovršena je istraga i provedena su uhićenja diljem svijeta u velikoj akciji Europola pod kodnim imenom DisrupTor.

Akcija je nastavak djelovanja iz svibnja prošle godine, kada je u sličnoj raciji “pala” ilegalna tržnica Wall Street Market. Ovogodišnju akciju vodile su njemačka i nizozemska policija, uz pomoć Europola i nekoliko agencija iz SAD-a, a cilj je bio prikupiti dokaze o novim ilegalnim aktivnostima koje se događaju na Dark webu.

Rezultat akcije je čak 179 uhićenih osoba koje su uhvaćene u desecima tisuća ilegalnih transakcija kupoprodaje raznih supstanci, diljem Europe i SAD-a. Pri tome je zaplijenjeno preko 6,5 milijuna dolara u gotovini i kriptovalutama, 500 kilograma raznih droga i medicinskih opijata, te 64 komada oružja. Uhićenja su obavljena u SAD-u, Njemačkoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Austriji i Švedskoj.

Skriveni Internet više nije skriven

Zanimljivu izjavu povodom ovih uhićenja dao je Edvardas Šileris, šef Europolovog centra za kibernetički kriminal EC3. Provedba zakona najučinkovitija je kada se radi zajedno, a današnja objava šalje snažnu poruku kriminalcima koji prodaju i kupuju ilegalnu robu putem Dark weba: skriveni Internet više nije skriven, a vaše anonimne aktivnosti više nisu anonimne. Policija je predana traganju za kriminalcima, bez obzira gdje oni djeluju – bilo to na ulicama ili iza računalnog ekrana, piše Bug.hr.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.