Uhićen konzul zbog izdavanja lažnih dokumenata

Po nalogu glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH uhićen je konzularni savjetnik Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH.

Aktivnosti se provode po nalogu i pod nadzorom glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH i glavnog tužitelja Pariza.

Aktivnosti se provode kao nastavak rada u predmetu kodnog naziva “CD”, koji provodi zajednički istražni tim iz BiH i Francuske, a odnosi se na kaznena djela ‘Organiziranog kriminala’ i ‘Trgovine ljudima’.

Tužiteljstvo BiH je istragom utvrdilo da je jedan od uposlenika diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Parizu, sudjelovao u nezakonitim aktivnostima koje se odnose na izdavanje dokumenata i omogućavanje putovanja i boravka većem broju osoba uglavnom romske nacionalnosti s područja BiH, radi činjenja kaznenih djela u Francuskoj.

Navedeni uposlenik veleposlanstva je lišen slobode u Sarajevu, stavljen pod nadzor i onemogućen mu je doticaj sa službenim dokumentima, te će vrlo brzo biti prebačen u Tužiteljstvo BiH.

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal Diana Kajmaković, u stalnom je kontaktu s timom koji vodi istragu a ostvarena je značajna suradnja sa SIPA-om i Ministarstvom vanjskih poslova BiH.

Tužiteljstvo BiH i tužiteljstvo Francuske zajednički provode ovu akciju na najvišoj profesionalnoj razini.

Ova zajednička akcija potvrđuje da je Tužiteljstvo BiH jak pravosudni partner drugim tužiteljstvima u EU i da ima nulti stupanj tolerancije prema koruptivnim ponašanjima i zloupotrebama službenog položaja, naročito u slučajevima kada se zloupotreba položaja odnosi na trgovinu ljudima u kojoj sudjeluju visoko pozicionirani službenici u institucijama BiH, priopćeno je iz bh. tužiteljstva.

Kako doznaje Klix.ba, SIPA je jutros u Sarajevu uhitila Velida Hamdičevića.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH nisu htjeli priopćioti ime i prezime uhićenog savjetnika, uz opasku da će se ministarsvo svakako očitovati u vezi s ovim slučajem.

Ministar Igor Crnadak kazao je da je upućen u slučaj na kojem je rađeno duže vremensko razdoblje u strogoj tajnosti.

Hamdičević je, kako saznaje sarajevski portal, porijeklom iz Zavidovića, ali je obnašao funkciju direktora Centra službe bezbjednosti (CSB) Zenica.

Otpravnica poslova u Veleposlanstvu BiH u Francuskoj Tamara Đogo-Kovačević kazala je kako oni nemaju nikakvih informacija o uhićenju, te dodala kako je prema njenim saznanjima Velid Hamdićević službeno doputovao u BiH gdje se trebao zadržati do 10. srpnja.

(Fena)

Komentiraj: