Uhićen Atif Dudaković, zapovjednik Petog korpusa Armije BiH

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhtili su rano jutros u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika Petog korpusa Armije BiH, zbog ratnih zločina nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških općina.

Uz Dudakovića, uhićeno je još nekoliko osoba koje se terete za zločine počinjene nad Srbima tijekom rata, od 1992. do 1995. godine. Svi oni uhićeni su po nalogu Tužilaštva BiH, javlja N1.

Istraga protiv Dudakovića vođena je dvanaest godina. Po podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijima Petog korpusa Armije BiH, tijekom 1995. godine, u općtinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.

Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiH ubili tijekom vojne akcije ‘Maestral’.

Dudaković je ranije negirao svaku svoju umješanost u ratne zločine, tvrdeći da je riječ o ‘montažama’ i ‘vađenju njegovih riječi iz koneksta’.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.