Ugostitelj iz BiH pijane goste besplatno vozi kućama

Srpčani koji popiju koju čašicu više tijekom noćnih izlazaka ne bi trebali brinuti kako sjesti za volan zahvaljujući vlasniku caffe bara “Lasta” Momiru Adamoviću, koji pijane goste besplatno razvozi kućama.

Na ovu nesvakidašnju ideju došao je prije dvije godine kada je odvezao jednog rođaka u alkoholiziranom stanju, a sa sestrom Sanjom se pobrinuo vratiti i njegov automobil.

Kada se to pročulo, još nekoliko gostiju je počelo tražiti da ih vozim i tada sam shvatio da je to sigurnije za sve nas. I mene moja majka nestrpljivo čeka svaku noć kada odem u izlazak pa tako i ja ne moram razmišljati jesu li sigurno stigli, iako ne razumijem zašto ljudi dolaze automobilima u noćni provod i opijaju se, a znaju da se moraju vratiti svojim domovima. Možda i zbog toga što sam oduvijek bio sportski tip i alkohol me nije privlačio u toj mjeri, priča Momir.

Do sada je odvezao na stotine gostiju među kojima prednjače mlađi muškarci, ali kako kaže, događa se da i pijane djevojke prenosi preko kućnog praga.

Imao sam svakakvih situacija pa čak i onih kada sam duplo veće i teže goste unosio u stubište pa se vučemo jedni po drugima uz stepenice, a na nesreću, uvijek se radi o višim katovima. Roditelji se šokiraju kada im dovedemo djecu u sitne sate, ali budu zahvalni što smo ih vratili na sigurno. Sestra mi najviše pomaže jer me poslije poveze automobilom, a kada se djevojke zapiju onda ih ona prevozi, a ja dođem po nju, kazao je Momir.

U nekoliko navrata je imao pun automobil pijanih gostiju, a znalo se dogoditi da ih razvozi na četiri različite lokacije i do 20 kilometara udaljenosti. Bilo je i slučajeva kada je vozio povrijeđene goste u hitnu pomoć pa čak i one iz drugih kafića.

Za nas je petak najudarniji dan u tjednu i tada su svi, što bi se reklo, u punom gasu. Ljeti ima najviše posla i tada ih vozimo ne samo vikendom već i radnim danima, a mladi se naročito vole opustiti tijekom praznika, na što smo već navikli. To su uglavnom lokalni mještani, ali nam dolaze posjetitelji i iz drugih gradova na preporuku prijatelja, ali ne zbog opijanja već zbog dobrih žurki, rekao je Momir.

Ono što ga zabrinjava jeste to da mladi mnogo više piju nego ranije i kako kaže, to su uglavnom mladići i djevojke u dvadesetim godinama, mada ima i mlađih punoljetnih osoba jer se granica zrelosti pomjerila i sve ranije se ulazi u pubertet.

Smatra da ih svojim primjerom ne potiče da više konzumiraju alkohol, već naprotiv, da to rade umjereno i odgovorno jer goste ne prevozi iz komercijalnih već iz prijateljskih razloga. Na to ne gledam kao na iskorištavanje jer su svi gosti moji dobri poznanici i sa njima se svakodnevno družim.

U svakom trenutku možemo jedni druge pitati za neki savjet ili mišljenje, zajedno činimo jedan veliki kolektiv i njihova sigurnost mi je oduvijek bila na prvom mjestu, istaknuo je Momir.

Nakon što je zaživjela neobična ideja mladog ugostitelja pune ruke posla imala je i prva taksi služba u Srpcu.

Prošle godine je počeo sa radom taksi prijevoz u Srpcu i do tada nisam poznavao čovjeka koji ga je pokrenuo. Jednog dana je došao da se upoznamo i počastio me pićem, rekavši da ima pregršt poziva mladih da ih vozi do mog kafića i nazad tako da mi je drago što smo, na neki način, dali doprinos ovoj poduzetničkoj djelatnosti, rekao je Momir.

Momir studira na Prometnom fakultetu na Paneuropskom univerzitetu “Apeiron” u Banja Luci i idući mjesec ima zakazan termin za obranu diplomskog rada. Njegova sestra Sanja je student Medicinskog fakulteta u Banja Luci na studijskom programu Sanitarno inženjerstvo, piše Glas Srpske.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • A tiče li se to onih gostiju koji dođu u kafanu i sjede čekajući da im neko zovne piće te tako dežurajući se napiju.Imaju li oni povlasticu da se kući voze.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.