Ugašena aplikacija svojedobno procijenjena na 400 milijuna dolara

Za aplikaciju pomalo čudnog imena Yik Yak možda niste čuli, osim ako niste od onih koji pasionirano prate događanja na tehnološkoj sceni ili spadate u kategoriju investitora koji ulažu u ambiciozne i potencijalno isplative projekte.

Dakle, Yik Yak je aplikacija koja je premijeru doživjela 2014 godine i imala je vrlo zanimljivu namjenu – razmjenu anonimnih poruka, prvenstveno među studentima u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Zimo.co.

Zanimljivo je kako je ekipa koja stoji iza Yik Yak aplikacije od investitora dobila financijske injekcije u ukupnom iznosu od 73,5 milijuna američkih dolara, u jednom trenutku je vrijednosti kompanije bila procijenjena na 400 milijuna dolara i cijela priča je izgledala gotovo savršeno.

Klasično ostvaranje još jednog u nizu projekata s natruhama “američkog sna” i tendencijom širenja na globalni nivo…

Gdje je, onda, nastao “kratki spoj”, što je zapravo pošlo po zlu i zašto je Yik Yak morao završiti svoje putovanje objavom osnivača Brooksa Buffingtona i Tylera Drolla na službenom blogu kompanije?

Vrlo jednostavno, zato jer se to, jednostavno, moralo dogoditi. Anonimnost je, naravno, privlačna svima, sve do trenutka kada pod krinkom anonimnosti počene vrijeđanje i maltretiranje drugih.

Upravo to se dogodilo Yik Yak aplikaciji, čiji su autori možda imali ispravne namjere, ali se njihova platforma pretvorila u savršeni alat zbrojnih nasilnika diljem SAD-a. Kao posljedica stigle su brojne zabrane na mnogim američkim sveučilištima i kompanija je u prosincu prošle godine morala otpustiti čak 60% djelatnika.

Na kraju, stigao je oproštaj, bez obzira na fantastičan start, Yik Yak je završio tamo gdje su završile aplikacije Secret i Formspring, koje su nudile otprilike iste stvari. Anonimnost je, ponavljamo, vrlo privlačna ali u isto vrijeme i iznimno opasna…

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.