UEFA naredila prekrivanje “Cvijeta Srebrenice” FK Sarajevu

FK Sarajevo u sklopu Konferencijske lige 11. srpnja igra utakmicu protiv Aktobea.

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici planirali su na dresovima istaknuti simbol “Cvijet Srebrenice” , ali UEFA to nije dopustila.

U skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od Nogometnog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA. Pored toga FK Sarajevo 25. lipnja uputio je i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korištenje ovog dresa.

Tri dana prije odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo suglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavijestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol “prekrije.”

FK Sarajevo smatra da je odluka da se utakmica igra s ovim amblemom na dresu u skladu sa širim ciljevima promicanja ljudskih prava i poštovanja prema žrtvama zločina. “Cvijet Srebrenice” utjelovljuje načela humanosti, poštovanja i kolektivnog sjećanja na žrtve genocida. Dopuštanje našem timu da nosi ovaj amblem bila bi gesta solidarnosti sa žrtvama genocida i poruka da se takve tragedije nikada ne zaborave, ali i ne ponove.

FK Sarajevo ostaje vjeran sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici. Never forget Srebrenica, poruka je iz kluba.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • čuj prekrivanje cvjeta na stadijonu ovoje vicina politika njegovog ujaka dodika di nisu četnici dolazili tu nije bilo genocida Vukovar srebrenica dvije ljuske klaonice😢
    🙄

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.