UEFA kaznila Hajduk

Europski nogometni savez (UEFA) kaznio je Hajduk sa 30.000 eura i jednom europskom utakmicom bez gledatelja na Poljudu zbog pirotehnike na tribinama tijekom prvog dvooboja 2. pretkola Europske lige između Hajduka i Skonta (2-0) igranoj 19. srpnja, objavljeno je na Hajdukovoj službenoj internetskoj stranici (hajduk.hr)

Hajduk će uputiti žalbu na ovu odluku UEFA-e. U obrazloženju kazne navodi se kako su navijači Hajduka u 1., 3., 5., 21., 34., 38., 60. i 63. minuti zapalili brojna pirotehnička sredstva u obliku baklji, dimnih bombi i bengalki.

“Paljenje pirotehnike je ozbiljan prijestup jer to može ne samo poremetiti redovito odvijanje utakmice već, što je još važnije, ugroziti fizički integritet onih koji ih pale, drugih gledatelja,službenih osoba i, u nekom slučajevima, samih igrača na terenu.

Bacanje takvih sredstava predstavlja otegotnu okolnost po članku 17. disciplinskog postupka (DP), s obzirom na povećani rizik iz toga”, stoji u obrazloženju UEFA-e.

UEFA podsjeća kako su u skladu s člankom 6(1). DP-a “učlanjeni savezi i klubovi odgovorni u vezi ponašanja svojih igrača, službenih osoba, članova, navijača i drugih osoba koje obavljaju neke dužnosti na utakmici na zahtjev te organizacije odnosno kluba.”

“Ova odredba postavlja načelo striktne odgovornosti klubova i nacionalnih saveza, koji se tako mogu smatrati odgovornima za postupanja trećih osoba čak i kada oni sami nisu u prekršaju”, naglašava UEFA.

Objašnjava se kako je u ovom slučaju kontrolno i disciplinsko tijelo prije svega razmotrilo veliku količinu pirotehnike upotrijebljene za cijelo vrijeme utakmice, što je predstavljalo stalni rizik za sve osobe prisutne na utakmici.

Ono je također uzelo u obzir prošlost kluba, koja ovog časa broji 20 ranijih kazni radi neprimjerenog ponašanja navijača. Najviša kazna koja je bila određena Hajduku za takva kršenja bila je 60.000 eura.

Također je trebalo uzeti u obzir i da je u kolovozu 2011. već bilo određeno da Hajduk mora odigrati jednu utakmicu iza zatvorenih vrata.

Ova sankcija je bila odgođena na rok kušnje od dvije godine. Očito je da sve te sankcije nisu imale utjecaja na klub i njegove navijače.

U vezi s tim, Kontrolno i disciplinsko tijelo naglašava članak 15bis(3). DP-a koje određuje da “ako se novi prekršaj počini za vrijeme kušnje, nadležno disciplinsko tijelo, u pravilu, određuje izvršenje izvorne sankcije. Ova se može dodati disciplinskoj sankciji koja je određena za drugo kršenje”.

Zato, uzevši u obzir ovaj članak i sadašnje kršenje, koje je opet ozbiljnog karaktera, Kontrolno i disciplinsko tijelo nalaže izvršenje gore navedene odgođene kazne iz kolovoza 2011., naloživši Hajduku da svoju iduću utakmicu kod kuće u nekom klupskom natjecanju UEFA-e odigra iza zatvorenih vrata.

Nadalje, uzevši u obzir sve okolnosti ovog slučaja, posebno ozbiljnost prekršaja i ponavljanje takvog prekršaja, Kontrolno i disciplinsko tijelo smatra da je novčana kazna od 30.000 eura odgovarajuća i potrebna radi upozorenja klubu i njegovim navijačima da se takvo ponašanje ne može tolerirati u nogometu u organizaciji UEFA-e, upozorava se u UEFA-inom obrazloženju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.